Börtönbe zárták a 8 éves herceget: Marie Antoinette kisfiának nehéz sors jutott

A kisfiút börtönbe zárták: szülei miatt nagyon szomorú sors várt rá.

Marie Antoinette fiának története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Marie Antoinette történetét sokan ismerik, a francia forradalom idején bekövetkezett halála kapcsán legendákat szőttek. De míg az ő története 1793-ban volt lefejezésével véget ért, családja tragédiája korántsem.

Marie Antoinette és férje, XVI. Lajos egy húron pendültek a fényűző, nemtörődöm életmódban, amit egyébként a nép rossz szemmel nézett. Hét évig voltak párban, mielőtt házasságukat törvényesen is megkötötték, és négy közös gyermekük született: Mária Terézia, Lajos József, Lajos Károly és Szófia. A gyerekek közül Lajos Károlynak volt legnehezebb, legszomorúbb sorsa, őt ugyanis a francia forradalom után, szörnyű és lelketlen módon, nyolcévesen börtönbe zárták, és soha többé nem látták a nyilvánosság előtt.

Marie Antoinette fiának története

A bájos kisfiú Versailles arannyal díszített szobáiban élte boldog gyermekkorát. Négyévesen a francia trón örököse lett, amikor fiútestvére meghalt. Attól a naptól kezdve a palota egész személyzete meghajolt minden kívánsága előtt.

marie-antoinette-fia
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Ám a francia forradalom közbeszólt: szülei 1793-as kivégzése után, amikor a megárvult fiú nyolcéves volt, a párizsi templom egyik börtöncellájába zárták. Farkaskölyöknek, zsarnok fiának és fattyúnak titulálták, bántalmazták, és borzasztó körülmények között tartották. A gyerek 1795-re már felismerhetetlenné vált, testét és arcát sebek borították, hasa pedig kidomborodott az alultápláltságtól. Szívszorító, ami a fiúval történt.

Végül, látván milyen rossz állapotban van Lajos Károly, a börtönőrök elhívták Philippe-Jean Pellatant, egy tekintélyes orvost, aki elborzadt a fiatal örökös állapotán. Sajnos azonban ekkor már minden segítség nyújtása hiábavaló, túl kései volt. A gyerek számára nem volt remény az életben maradásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A fiú 1795. június 8-án tuberkulózisban halt meg kétévi sanyargatás után, mindössze tízévesen, börtönőrei karjában. Felboncolásakor az orvos egyértelműen látta az őt ért bántalmazás nyomait. A testet titokban temették el, a Sainte-Marguerite temető egy tömegsírjában.

Egy legenda szerint az orvos kivette és tartósította a fiú szívét, és azt a célt tűzte ki, hogy majdan eljuttassa a Bourbon família számára. Később a relikviát - bár valóssága nem zár ki minden kétséget - egy diák ellopta, és Spanyolországba vitte. Végül 1975-ben a Szent Dénes-bazilikába került.

GettyImages-600070221
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Az elveszett örökös legendája

Lajos Károlyt azután, hogy elvitték a börtönbe, senki más nem látta, ami jó lehetőséget adott azoknak, akik tisztességtelen módon akartak meggazdagodni. Több tucat fiatal férfi jelentkezett Lajos Károly még élő családtagjainál, akik azt vallották, hogy ő az eltűnt herceg. Bár egyik-másik egészen meggyőző volt, az orvos és sokan mások is jól tudták, hogy a valós gyermek tényleg elhunyt a börtönben.

Mindenesetre a gyermek története az irodalomban is nyomot hagyott. Sorra születtek az eseményeket feldolgozó írások, beleértve Mark Twain Huckleberry Finn kalandjai című regényét.

GettyImages-56466456
Fotó: brandstaetter images / Getty Images Hungary

Mi történt a többi gyermekkel?

A kis Szófia koraszülötten jött a világra, és élete első évében hunyt el. Lajos József vidám gyerek volt, egészsége azonban nem volt jó. Pár hónappal azelőtt halt meg tuberkulózisban, hogy a Bastille-t lerohanták volna 1789-ben.

Mária Terézia élt legtovább. Szülei kivégzésével börtönbe került, de hamarosan kiengedték, és férjhez ment d'Angoulême hercegéhez. Házassága nem sikerült jól, boldogtalan volt, és élete nagy részét Franciaországból száműzve töltötte. 1830-ban gyakorlatilag elnyerte a francia királynő címet - de csak körülbelül 20 percre, mert férje, a herceg aláírta a lemondó papírokat. 1851 októberében halt meg, 72 évesen. Végrendeletében szülei példáját követve megbocsátott azoknak, akik megkeserítették az életét.

Igaz, hogy Marie Antoinette egy éj alatt őszült meg?

A mendemonda szerint így történt, ám valóban igaz lehetett? Korábbi cikkünkben ezt a témát jártuk körül.

Valóban meg lehet őszülni egy éjszaka alatt? A Marie Antoinette-szindróma a tudomány szemével

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük