Valóban meg lehet őszülni egy éjszaka alatt? A Marie Antoinette-szindróma a tudomány szemével

XVI. Lajos király felesége a legenda szerint egy éjszaka alatt őszült meg. Vajon ez lehetséges?

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mária Antónia, azaz ahogy mindenki ismeri, Marie Antoinette francia királyné haja a róla fennmaradt legendás történet szerint egyetlen éjszaka alatt őszült meg, rémületében, amikor nem sikerült megszökniük Franciaországból, a forradalom elől, így kivégzés várt rá.

Azt nem tudni, hogy valóban megesett-e a rendellenes változás, ám az tény, hogy sok hasonló esetet jegyeztek már fel, ahol valakinek ilyen rövid idő alatt fehéredett ki a haja. Állítólag így járt a XVI. századi humanista, szent és vértanú, Morus Tamás is, mielőtt kivégezték. Vajon a hatás kedvéért találták ki, vagy tudományosan megalapozott lehet a Marie Antoinette-szindrómaként jegyzett jelenség?

A Marie Antoinette-szindróma

Canities subita - így hívják latinul a haj rendellenesen gyors, egy éjszaka alatt lezajló kifehéredését, és úgy tartják, hogy valamilyen komoly sokk-, illetve stresszhatás következtében történik meg.

A haj őszülése természetes folyamat. Ahogy öregszünk, a haj veszít a színét adó melaninpigmentjei mennyiségéből. Marie Antoinette története azonban rendellenesen gyors változást jegyez, hiszen állítólag egy éjszaka alatt, a kivégzéstől való rettegése miatt fehéredtek ki a tincsei. Vajon mit mond erről a tudomány: lehetséges?

Desmond Tobon, a Dublini Egyetem dermatológusprofesszora szerint a Marie Antoinette-szindrómaként emlegetett titokzatos jelenség orvosilag lehetetlen. A pszichológiai stressz ugyanis nem okozhatja a haj kifehéredését, hiszen aktuálisan csak a hajtő növekszik, a szál további szakasza már nem gyarapszik vagy változik, így nem is változtathatja meg a színét belső hatásra - különösen nem egy éjszaka alatt. Mi lehet akkor a magyarázat?

Anne-Marie Skellett, George WM Millington és Nick J. Levell Journal of the Royak Society of Medicine-ben közölt tanulmányukban azt fejtegették, hogy milyen reális ok állhat a háttérben, amennyiben igaz, hogy Marie Antoinette haja egy éjszaka alatt őszült meg.

Szerintük a haj kifehéredésének hátterében két dolog lehetett, az alopecia totalis nevű betegség, vagy valamilyen kimosható festék eltávolítása. Az alopecia totalis egy autoimmun betegség, melynek hatására a haj a fej teljes területéről hullani kezd. A hajhagymák szerencsére megmaradnak, és a szálak újranőnek, ilyenkor azonban gyakori, hogy azok fehér színűek lesznek. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat nem játszódhatott le egyetlen éjszaka alatt. A kutatók másik magyarázata azonban jóval életszerűbb: eszerint addig a napig valamivel színezhették a királyné haját, amit egyszerűen kimostak belőle.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mi történt Morus Tamás hajával, aki állítólag szintén ilyen szindróma miatt őszült meg egy éjszaka alatt. Valószínűleg esetében nem volt szó hajszínezőről. Akárhogy is, a talányos hajfehéredés történetét is érdemes megismerni.

Mi történt pontosan a királynéval?

A következő képek kíséretében elmeséljük, hogy pontosan mi történt a királynéval, akinek a haja a legendája szerint egyetlen éjszaka alatt őszült meg.

Ezt is szeretjük