Valóban meg lehet őszülni egy éjszaka alatt? A Marie Antoinette-szindróma a tudomány szemével

XVI. Lajos király felesége a legenda szerint egy éjszaka alatt őszült meg. Vajon ez lehetséges?

Marie Antoinette megőszült
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mária Antónia, azaz ahogy mindenki ismeri, Marie Antoinette francia királyné haja a róla fennmaradt legendás történet szerint egyetlen éjszaka alatt őszült meg, rémületében, amikor nem sikerült megszökniük Franciaországból, a forradalom elől, így kivégzés várt rá.

Azt nem tudni, hogy valóban megesett-e a rendellenes változás, ám az tény, hogy sok hasonló esetet jegyeztek már fel, ahol valakinek ilyen rövid idő alatt fehéredett ki a haja. Állítólag így járt a XVI. századi humanista, szent és vértanú, Morus Tamás is, mielőtt kivégezték. Vajon a hatás kedvéért találták ki, vagy tudományosan megalapozott lehet a Marie Antoinette-szindrómaként jegyzett jelenség?

A Marie Antoinette-szindróma

Canities subita - így hívják latinul a haj rendellenesen gyors, egy éjszaka alatt lezajló kifehéredését, és úgy tartják, hogy valamilyen komoly sokk-, illetve stresszhatás következtében történik meg.

A haj őszülése természetes folyamat. Ahogy öregszünk, a haj veszít a színét adó melaninpigmentjei mennyiségéből. Marie Antoinette története azonban rendellenesen gyors változást jegyez, hiszen állítólag egy éjszaka alatt, a kivégzéstől való rettegése miatt fehéredtek ki a tincsei. Vajon mit mond erről a tudomány: lehetséges?

Desmond Tobon, a Dublini Egyetem dermatológusprofesszora szerint a Marie Antoinette-szindrómaként emlegetett titokzatos jelenség orvosilag lehetetlen. A pszichológiai stressz ugyanis nem okozhatja a haj kifehéredését, hiszen aktuálisan csak a hajtő növekszik, a szál további szakasza már nem gyarapszik vagy változik, így nem is változtathatja meg a színét belső hatásra - különösen nem egy éjszaka alatt. Mi lehet akkor a magyarázat?

Anne-Marie Skellett, George WM Millington és Nick J. Levell Journal of the Royak Society of Medicine-ben közölt tanulmányukban azt fejtegették, hogy milyen reális ok állhat a háttérben, amennyiben igaz, hogy Marie Antoinette haja egy éjszaka alatt őszült meg.

Szerintük a haj kifehéredésének hátterében két dolog lehetett, az alopecia totalis nevű betegség, vagy valamilyen kimosható festék eltávolítása. Az alopecia totalis egy autoimmun betegség, melynek hatására a haj a fej teljes területéről hullani kezd. A hajhagymák szerencsére megmaradnak, és a szálak újranőnek, ilyenkor azonban gyakori, hogy azok fehér színűek lesznek. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat nem játszódhatott le egyetlen éjszaka alatt. A kutatók másik magyarázata azonban jóval életszerűbb: eszerint addig a napig valamivel színezhették a királyné haját, amit egyszerűen kimostak belőle.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mi történt Morus Tamás hajával, aki állítólag szintén ilyen szindróma miatt őszült meg egy éjszaka alatt. Valószínűleg esetében nem volt szó hajszínezőről. Akárhogy is, a talányos hajfehéredés történetét is érdemes megismerni.

Mi történt pontosan a királynéval?

A következő képek kíséretében elmeséljük, hogy pontosan mi történt a királynéval, akinek a haja a legendája szerint egyetlen éjszaka alatt őszült meg.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük