Az utolsó Habsburg-állú király már enni és beszélni is alig tudott: a vérfertőzés okozta a súlyos rendellenességet

A Habsburg-áll egy, a rokonházasságokból eredő rendellenesség volt.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A történelem egyik, ha nem a legbefolyásosabb uralkodói családja, a Habsburg-ház a 13. századtól kezdte meg uralkodását, és több száz éven át állt számos ország felett, például Magyarország, Franciaország, Oroszország, Lengyelország, Anglia és Spanyolország felett is.

Hosszúra nyúlt hatalmukat nem bízták a szerencsére, hanem tudatos döntések, megfontolt stratégia eredménye volt. A ház spanyol ága a 16. századtól került trónra. Annak érdekében, hogy pozíciójuk és a korona egysége fennmaradjon, bevett szokásuk volt, hogy rokonok házasodtak össze egymással. Ez a szokás azonban a genetika törvényszerűségei miatt a csúnyán visszaütött, sőt az uralkodóház vesztét is okozta.

A Habsburg-áll kialakulása

A 16-17. században a Habsburg-ház spanyolországi ágán az uralkodók szinte egytől egyig a saját családjuk nőtagjait vették feleségül. IV. Fülöp például saját unokahúgát vette el. Ez az eljárás ugyan megvédte a család hatalmi érdekeit, ám a genetikai sokszínűség ellen dolgozott.

A vérfertőző rokonházasságok révén belterjesség alakult ki, és már nemcsak a korona szállt generációról generációra, hanem a vérvonalban megbúvó hibás gének is, melyek egyre erősödtek. Ennek eredményeként sok gyermek született az élettel összeegyeztethetetlen rendellenességgel, magas volt a csecsemő- és gyermekhalandóság: sokuk nem érte meg a tíz évet.

Sokan, a gyermekkort túlélők is komoly testi rendellenességekkel éltek. A család generációról generációra öröklődő vonása lett az úgynevezett Habsburg-áll, vagyis a rendkívül előre ugró alsó állkapocs, mely aránytalanul és szembetűnően nagyobb volt a felsőnél. Ez szörnyen megnehezítette az érintett mindennapjait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez lett a vesztük

Bár fennmaradásukat akarták garantálni, a rokonházasságok végül a Habsburg-ház vesztét okozták. II. Károly spanyol király a család utolsó uralkodójaként lépett trónra.

Születésekor a belterjesség már rendkívül magas szintű volt, így az uralkodó a kényelmetlen Habsburg-állon túl, ami miatt beszélni és enni is alig tudott, tucatnyi más problémával is élt. Feje jókora méretű, végtagjai aránytalanok voltak. A szervezete sem volt jó állapotban, ugyanis nagyon gyenge volt a tüdeje, és ami egy uralkodó esetében végzetes, impotens is volt, így nem tudott örököst nemzeni.  Halálával tehát a Habsburgok spanyol ága kihalt, és kezdetét vette a 12 éven át húzódó spanyol örökösödési háború.

Mennyire ismered az Árpád-háziakat?

Válaszolj a következő kvízben az Árpád-házra vonatkozó kérdésekre!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük