Embereket küldenek a Mariana-árokba: a Föld legmélyebb pontján kutatnak majd
Megépítették a világ legnagyobb, ember szállítására alkalmas tengeralattjáróját, amivel majd a Mariana-árokba is le tudnak merülni.

mariana-arok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kína megépítette a világ legnagyobb, ember szállítására alkalmas mélytengeri merülő járművét. A saját fejlesztés alapján készült kabin egyszerre három embert képes 10 ezer méternél is mélyebbre szállítani, és le tud majd merülni a Mariana-árokba.

A Kínai Tudományos Akadémia fémkutatással foglalkozó intézete kutatóinak hétfői nyilatkozata szerint a titánötvözetből készült jármű a legnagyobb beltérrel és szállító kapacitással bír a vetélytársai között. A gömb formájú kabinnak, amely már túlesett a hidrosztatikusnyomás-teszteken, három megfigyelő ablaka van. Mivel az átmérője kevesebb mint két méter, a legénység tagjai ülve vagy guggolva utazhatnak csak benne.

Egyelőre nincs túl sok publikus felvétel a járműről.
Egyelőre nincs túl sok publikus felvétel a járműről.

Üzemképes állapotában a jármű le tud majd merülni a Csendes-óceánban található Mariana-árokba is, ahol a legénység kutatásokat végezhet. Kína nem először végezne kutatásokat a Föld legmélyebb pontján: 2012 júniusában a távol-keleti ország első utasszállító merülője kategóriájában világrekordot döntve 7062 méter mélységig ereszkedett az árokban.

Több mint 10 órás út áll a legénység előtt

Kína ezzel az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Japán után ötödikként küldött embereket az óceán mélyére, és a tengerfenék 99,8%-ának feltérképezésére képes. Becslések szerint az újonnan épített kabin teljes útideje a 10 órát is meghaladhatja - ennyi idő alatt ereszkedik le, és jön fel újból a 10 ezer méter alatti mélységből, ami komoly mentális és fizikai tehertételt jelent majd a legénység tagjai számára - olvasható a China Daily kínai pártlapban.

Kiemelt kép: Getty Images

Ilyen furcsa lények élnek a Mariana-árokban

A mélytengeri állatok többsége nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, mivel olyan mélységekben élnek, ahova az ember nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudna lejutni. Éppen ezért gyakorlatilag élő fosszíliák úszkálnak az óceánok és tengerek sötét fenekén, nem beszélve a 11 ezer 34 méter mély Mariana-árok lakóiról.

Ezt is szeretjük