Toszkána alig ismert gyöngyszeme
Itt találkozik a múlt a jelennel
Maremmában a modern igényeket kielégítő vendéglátás találkozik a hagyományőrzéssel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esős, latyakos időben, amikor a fővárosban minden csupa sár, szürkék a reggelek, az emberek pedig mogorvák és kedvetlenek, csukd be a szemed, és képzeld el, hogy a napsütötte Toszkánában üldögélsz, a kezedben egy pohár finom, szigorúan helyi borral, és gyönyörködsz a végtelen tengerben, miközben az arra sétáló helyiek vidám ciaóval köszöntenek.

A mediterrán gondtalanság jóval közelebb van, mint gondolnád - a Studio Italia ugyanis nemcsak olasz nyelvtanfolyamokat, de utazásokat is szervez, az Alitalia járataival pedig röpke másfél óra alatt Rómában landolhatsz.

Toszkána Maremma nevű tartományát a turisták még kevésbé fedezték fel, az olaszok körében azonban kifejezetten népszerű. A római reptértől autóval érdemes továbbindulnod, hogy aztán bebarangold a mediterrán vidék kis gyöngyszemét. Mire megérkezel, éppen elég időd lesz arra, hogy ráhangolódj az olasz életörömre, magad mögött hagyd az állandó görcsölést az időpontok és más jelentéktelen dolgok miatt, és néhány napig úgy élj, ahogy igazán érdemes - akár az olaszok.

Ahol a múlt és a jelen találkozik

Maremmában az egykori vidéki kúriák, családi birtokok vagy éppen kastélyok többsége ma is gazdálkodással foglalkozik, miközben épületeiket úgy alakították ki, hogy a turisták minden igényét is kielégítsék. Az agroturismókat, ahogy az olaszok hívják, talán a hazai falusi turizmushoz lehetne leginkább hasonlítani, azonosítani vele azonban semmiképpen.

Az agroturismók fő bevételi forrását ugyanis még mindig ténylegesen a gazdálkodás teszi ki, a borkészítés vagy éppen az olívaolaj-préselés nemcsak a turistáknak szánt műanyag ízű mutatvány, hanem a mindennapok természetes része. Maremmába látogatva egy elvarázsolt, századelőt idéző világba csöppenhetsz, miközben a romantikus kis apartmanok minden 21. századi igényedet kielégítik.

A Maremma Nemzeti Park kellős közepén, mindössze 14 kilométerre a tengerparttól, a környékre annyira jellemző tengeri fenyőkkel szegélyezett út vezet Maria Terese és lánya, Francesca sárga parasztházához, ahol a kertben hatalmas, lédús paradicsomok nőnek, a házigazdák pedig szívesen kínálnak meg egy pohárkával saját készítésű borukból, amit aztán az apartman erkélyén üldögélve is elkortyolgathatsz.

Alig néhány kilométerrel arrébb a Mazzoncini család egy 19. századi villában éli mindennapjait, ahol szintén romantikus apartmanok várják a dolce vitát kereső turistákat. Az impozáns kőépületet hatalmas birtok veszi körül, a dimbes-dombos tájon termő szőlőből kitűnő bort, az olívából pedig olajat készítenek. A frissen préselt, méregzöld nedű egyébként teljesen más, mint amit idehaza megszoktunk: fanyar, mégis gyümölcsös aromája először az egész szájat betölti, majd karakteres ízét még sokáig érzed a torkodban. Ha érdekel a gasztronómia, mindenképpen meg kell kóstolnod.

Helyi ízek. Vörösboros-borókás vaddisznópörkölt a PINI agroturismoban

Ha igazi romantikus időutazásra vágysz, akkor Grosseta számodra maga lesz a földi paradicsom: hosszú, ciprusokkal övezett út vezet az Ombrone-folyó völgyére néző dombra, ahol a major található. A környező síkságot délről a Maremmai Természetvédelmi Övezet hegyei, északról pedig a tengerre néző dombok zárják közre. A levendula-illatú apartmanokban egészen biztosan olyan édesek lesznek az álmaid, mint a nyüzsgő budapesti éjszakában még soha.

Kissé kilóg a sorból a Campagnatico környékén található pazar villa, amely egy piciny középkori városban található, ami az Ombrone-folyó völgyére tekint, 275 méterrel a tengerszint felett. A lenyűgöző, négyhektáros birtok teraszáról naplementekor pazar látvány nyílik az olívafákkal tarkított dombokra. Az aprócska olasz kisváros a zegzugos utcákkal, a kényelmesen sétálgató helyiekkel és a varázslatos atmoszférával olyan, mintha egy film díszletei között lennél - pedig az élmény nagyon is valóságos.

Az ezerarcú Maremmában akkor is találsz kedvedre való programot, ha érdekel a misztikum, és szereted a romantikus borzongást: a hegyek közé rejtett kisvárosokban és a titokzatos erdei utakon szinte érezni az egykori etruszkok szellemeinek jelenlétét, a lúdbőrözős hangulathoz pedig jól illik a Castiglione della Pescaiatól mindössze 5 km-re lévő birtokon fekvő szálláshely, ami mára kényelmes és hangulatos épületté vált, egykoron azonban, amikor Maremma még veszélyes és az egészségre káros terület volt, börtönként funkcionált.

A fontenblandai szállás akkor fog tetszeni, ha tényleg szeretnél távol vonulni a világ zajától. A több száz éves olajfákkal és szőlőlugasokkal körülölelt birtokról látható a tenger. A közelben számtalan nevezetes hely található: Talamone, a Maremma Nemzeti Park, az etruszk-középkori vidék Pitiglianóban és Saturnia híres gyógyfürdője.

Uzsonna kilátással - Andreánál

Miközben a domb tetejéről, a nyugágyakban fekve bámultuk a lábunk alatt elterülő tengert, Andrea, a szálló tulajdonosa - aki egyben az idegenvezetőnk is volt a maremmai út során - felbont egy palackkal saját borából, édesanyja pedig - nem is lenne igazi az élmény, ha nem ismernénk meg egy olasz mammáját az út során - sajtot, körtét, sonkát, friss kenyeret és fokhagymás olívaolajat készít a terasz asztalára. Maremmában ez persze nem étkezés, csak egy kis csipegetni való.

Persze Maremmában nemcsak pihenni lehet, a homokos tengerpart, a sziklák közé épült kisvárosok kanyargós utcái vagy éppen az etruszkok rejtélyes nyomai látnivalót és kalandot is biztosítanak. Galériánkban ezeréves templomról és tengerparti naplementéről is találsz képeket. Kattints tovább!

Ezt is szeretjük