Ilyen volt egy magyar udvar 150 évvel ezelőtt - A vadasparkban megnézheted
Mangalicák költöztek a Budakeszi Vadaspark parasztudvarába, ami így már hiánytalanul vonultatja fel a régi udvarok állati népét.

mangalica-orr
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új lakók érkeztek a Budakeszi Vadaspark tavasszal megújult parasztudvarába, ahol őshonos magyar háziállatokat láthatnak a látogatók. A magyar tarka tehenek, parlagi szamarak, racka juhok és a baromfik mellé most mangalicák költöztek.

Az eddig a régi, a Vadaspark területén kívül lévő udvarban élő sertések a héten vették birtokba új és a korábbinál jóval tágasabb kifutójukat. Rögvest neki is láttak felfedezni: jókedvűen turkálgatták az avart makkot és gilisztát keresve. A megújított parasztudvarban kialakított otthonuk nagyobb és kényelmesebb, ráadásul a mangalicák érkezésével most már teljes a létszám az egykori falusi porták udvarait idéző területen.

A mangalica Magyarországon

A mangalica hazánkban a 18. században terjedt el az őshonos bakonyi sertésfajták és a mai Szerbia területéről érkező sertések, illetve a makkoltatás során a vaddisznókkal történt keveredésüknek köszönhetően. Ebből egy, az időjárási viszonyoknak ellenálló, extenzív tartásra alkalmas, ízletes húsú, sok zsírt adó, így komoly gazdasági haszonnal is bíró disznófajta alakult ki.

A 19. században tartása kifejezetten divatossá vált. Külföldi vásárokon is kedvelt árucikk volt, a bécsi vásárra lábon hajtották fel az állatokat az Alföldről. Napjainkban a mangalica újra közkedvelt lett, tekintve, hogy vadabb vérének köszönhetően a betegségek iránt kevésbé fogékonyabb, ellenállóbb. A mostohább körülményeket is jól viseli. Az Országgyűlés 2004-ben - mint védett, őshonos és régi magyar állatfajtát - nemzeti kinccsé nyilvánította.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Ez most a 10 legviccesebb fotó az állatvilágból

2019-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Comedy Wildlife Photo Awards, és mint eddig mindig, most is nagyon mókásak a fotók. Szívünk szerint mindegyiket díjaznánk, de erre sajnos nincs lehetőség, ezért kiválasztottuk a kedvenceinket a finisből: nézd meg őket, érdemes!

Ezt is szeretjük