Ma is élő állatok óriási elődjei: a szitakötők apró muslicák az ősiekhez képest

Sok ma élő állatnak hatalmas őse volt, csupán egyre kisebbé váltak az idők során.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges szerencse, amikor egy vízparti séta közben felfedezünk egy szitakötőt. Ilyenkor szívesen gyönyörködünk zöldes színben pompázó szárnyaiban, kecsességében.

A szitakötők azonban nem voltak mindig ilyen törékeny termetűek: őseik mérete a mai példányok sokszorosa volt, hozzájuk viszonyítva az általunk ismertek muslicaméretűek. Az élővilágban nem egyedi eset az övék. Számos olyan faj van, amelynek ősei néhány 10 ezer, vagy akár sok millió éve valóságos óriások voltak a mai egyedekhez képest. Idővel, a környezeti változásoknak köszönhetően ezek az állatok egyre és egyre kisebbek lettek, amit a tudomány a Föld oxigénkészletének csökkenésével magyaráz. Kisebb testmérettel kevesebb oxigénbevétel is elegendő volt a számukra, így a természet, túlélésük érdekében, úgymond, gondoskodott az összezsugorodásukról.

8 ma is élő állat óriási őse

Nézegess képeket olyan fajokról, melyek az általunk ismert és látott méretüknél jóval gigászibbak voltak egykor: szitakötőktől a vidrákon és mókusokon át egészen a gepárdig!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük