A magyarok és a spórolás: itt tartunk most az európai átlaghoz képest
Főleg váratlan kiadásokra, utazásra és a nyugdíjas évekre spórolnak, a befektetés viszont nem népszerű.

sporolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly a magyarok közel 60%-a spórolt havi rendszerességgel, ami nagyjából tíz százalékponttal több az előző évi adatnál, így megfelel az európai átlagnak - tájékoztatta az Intrum követeléskezelő cég legfrissebb felméréséről az MTI-t.


A felmérés szerint a válaszadók több mint fele hitel vagy kölcsön felvétele nélkül is fedezni tud egy előre nem látható kiadást. Ez az adat 10 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi átlag. A reprezentatív kutatásban - amelyet a vállalatcsoport évente elkészít - Európa 24 országából közel 25 ezer válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt.

A megtakarításból ritkán lesz befektetés

A felmérés szerint a magyarok tudatosan spórolnak, de megtakarításaikból jellemzően nem lesz befektetés, az európai átlaghoz képest több mint kétszer annyian tartják megtakarításaikat készpénzben.

Magyarországon a második legnépszerűbb spórolási forma a megtakarítási számla, amellyel a válaszadók több mint harmada rendelkezik szemben az európai közel 60%-kal. Az értékpapírok és részvények lehetőségével a magyarok kevesebb, mint 15%-a él.

Elsősorban a váratlan kiadásokra tartalékolnak

A magyarok elsősorban váratlan kiadásokra tesznek félre: 10-ből 7 válaszadó emiatt takarékoskodik - állapították meg a felmérés készítői. A második legmeghatározóbb cél utazásra spórolni, a harmadik pedig a gyermekek és unokák számára tenni félre a pénzt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az előző évhez képest nem változott azok száma, akik idős korukra tesznek félre, az európai átlaggal összhangban a válaszadók majdnem negyede mondta azt, hogy nyugdíjas éveire spórol - közölte az Intrum.

Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója elmondta, a pénzügyi tudatosság növekedése érezhető Magyarországon, régiós szinten itt a legtudatosabbak az emberek, ha öngondoskodásról van szó. Hozzátette: Magyarországon nagyobb arányban spórolnak az emberek öngondoskodási célra, mint Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Romániában.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük