Meglepő dolgot tettek közzé a magyarokról: ebben köröztük le az európai átlagot

Optimistábban látják az ország helyzetét a magyarok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar lakosság továbbra is pesszimista saját anyagi helyzetét illetően, 30%-uk vár javulást saját háztartása költségvetésében, ugyanakkor csökkent az ország gazdasági helyzetéről szkeptikusan nyilatkozók aránya - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. és anyavállalata, az International Personal Finance - IPF - által közzétett nemzetközi reprezentatív kutatásból.

A magyarok ötöde bizakodó

Az összegzés szerint idén a válaszadók legnagyobb hányada, 37% szerint a következő 12 hónapban nem változik Magyarország gazdasági helyzete, míg minden ötödik megkérdezett javulást vár a jövőben. Ugyanezen arány az európaiak körében 25% volt.

A nyolcezres mintán végzett reprezentatív kutatás azt vizsgálta, hogy az egyes országokban a lakosság hogyan vélekedik háztartása és hazája jelenlegi és jövendő gazdasági helyzetéről. A felmérésben Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Litvánia vett részt.

A felmérés szerint a magyarok és a többi európai válaszadó több mint harmada a megélhetéssel kapcsolatos mindennapi kiadások fedezését tartja leginkább aggasztónak, de sokan a jövedelmük csökkenésétől, elvesztésétől tartanak.

A vizsgált országok lakosai körében továbbra is magas a befektetéssel nem rendelkezők száma, a bolgárok állnak a legrosszabbul, 69%-uk nem rendelkezik spórolt pénzzel, Magyarországon ennél 10%-kal kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy nincs félretett pénzük.

Félünk a váratlan kiadástól

Mivel a felmérésben részt vevő országok lakosainak jelentős hányada nem rendelkezik megtakarítással, minden második válaszadó számára problémát jelentene egy hirtelen, nem várt kiadás. Legnagyobb arányban a lengyelek - 62% - kezelnék nehezen a helyzetet, míg a románok - 45% - érzik leginkább biztosnak pénzügyi helyzetüket, a magyar válaszadóknál ez az arány pedig 55%.

Ezzel szemben, az európai átlaghoz - 18% - képest a magyarok 21%-ának egyáltalán nem okozna jelentősebb gondot egy hirtelen felmerülő kiadás. A kutatás rámutatott arra is, hogy a munkanélküliség miatt európai viszonylatban csak minden tizedik válaszadó aggódik, Magyarországon a helyzet még pozitívabb, a megkérdezettek csupán 7%-a fél.

Ezt is szeretjük