Itt a magyarok titkos vágyainak listája: az ötödik a legmeglepőbb!
A felmérés készítői is meglepődtek, hogy ez a vágy az ötödik helyre szorult a bakancslistán.

nagykep?cikkid=167605&kep=almodozik1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Utazni, különleges élményt átélni, boldog kapcsolatokat építeni, nagy tettet véghezvinni, pénzügyi sikert elérni: többek közt ezek a vágyak szerepelnek legtöbbünk életének kívánságlistáján, más néven a bakancslistán - derül ki a Meglepkék.hu 4700 fő megkérdezésével készített internetes felméréséből. Az emberek vágyai között akadnak hétköznapi, extrém és pikáns dolgok is.

A bakancslista első helyén toronymagasan az utazás szerepel, amit a válaszadók 70%-a jelölt meg legfőbb vágyaként. A legtöbben valamilyen különleges helyre szeretnének eljutni, mint a Hawaii-szigetek, a Bahamák vagy a Grand Canyon. Emellett sokan hazánkat szeretnék jobban bebarangolni, míg mások civilizációtól elzárt helyekre vágynak eljutni, néhányan pedig űrutazásról álmodnak.

A lista második helyén a különleges élmények átélése áll. A válaszadók 43%-a szeretne élete során legalább egyszer valami rendkívülit átélni, például ejtőernyőzni, vadvízen evezni, búvárkodni, delfinekkel úszni vagy tengerparton lovagolni. Emellett számottevő azoknak a száma, akiknek a titkos vágya valamilyen erotikus élmény.

Egy jó élmény mindent megváltoztathat

- Az élmények pszichológiája nagyon különleges. Már maga a tervezgetés, a készülődés is az élmény része, és ha megvalósul, az mámoros érzés. Ha az élmény a komfortzónánkon kívül van, vagy régen dédelgetett álom, a megvalósulással nő az önbecsülésünk. Még évek múltán is jó érzés tölti el az embereket, ha visszaemlékeznek rá - mondta Sashalmi Attila, a Meglepkék.hu ügyvezetője, aki maga is az extrém sportok megszállottja, és több ezer embernek segített már élményt szerezni.

Boldog emberi kapcsolatra a válaszadók 37%-a vágyik, ami így harmadik a sorban. A boldog párkapcsolat mellett családi és baráti kapcsolat is a listán szerepel. Sokan vágynak szerelemre, mások családot szeretnének alapítani. Van, aki a külföldön élő barátnőjét szeretné viszontlátni, míg másnak a leghőbb vágya kibékülni a szerelmével.

"Siker, pénz, csillogás, ez az álmom"

Magyarország képzeletbeli bakancslistájának negyedik helyén valamilyen különleges egyéni teljesítmény elérése szerepel. A válaszadók 27%-a vágyik olyan fizikai vagy szellemi kihívásra, mint lefutni a maratont, meghódítani egy hegycsúcsot vagy megtanulni valamit: egy idegen nyelvet, hangszeren játszani, táncolni. A gyakori célok között szerepel az önismereti vagy spirituális fejlődés. Sokan szeretnék teljesíteni az El Caminót, de akad, aki kézműves szeretne lenni, valaki pedig szeretné átevezni az Atlanti-óceánt.

A pénz csak ötödik az emberek listáján. A válaszadók 28%-a vágyik pénzügyi és anyagi sikerre. A legtöbben már anyagi biztonsággal is beérnék, míg mások gazdagok akarnak lenni, vagy megnyerni a lottóötöst. Néhányan konkrét dolog megszerzésére vágynak, mint egy egyszerű bútorcsere, passzívház építése vagy egy sportautó vásárlása. Volt egyvalaki, akit egy komposztáló tenne boldoggá tenne a kert egyik végében.

Leírjuk, vagy fejben tartjuk?

Mindössze a megkérdezettek 11%-a mondta azt, hogy leírja a bakancslistáját valahová - papírra, noteszba, a hűtőre vagy valamilyen számítógépbe, okoskütyübe. Pedig érdemes lenne: akik leírták, mit akarnak megvalósítani, azok 56%-a már legalább három dolgot kipipálhatott a listáról. Ezzel szemben akiknek csak a fejében volt meg a lista, azoknak mindössze 34%-a tartott itt.

A felmérés rámutat, hogy az igazi megvalósítókat az ismerőseik is inspirálják, segítik. Minél több dolgot valósított meg valaki a terveiből, annál nagyobb szerepet játszik benne a környezetünk támogatása. Leginkább a szeretteink, a barátok és munkatársak inspirálnak - sőt, néha meglepnek egy élménnyel, például évfordulóra vagy ünnepi alkalomra.

Ezt is szeretjük