„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok” - Melyik versből van az idézet? Teszteld magad kvízünkkel!
A magyar kultúra napja alkalmából itt az idő, hogy teszteld, mennyire emlékszel a leghíresebb költemények első soraira.

költők-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt Szatmárcsekén. A jeles alkalom fontos szerepet játszik abban, hogy jobban megismerjük évezredes hagyományainkat, gyökereinket, és nagyobb figyelmet szenteljünk kulturális örökségünknek.

A járványhelyzet miatt, bár idén a rendezvények elmaradnak, ennek ellenére is fontos, hogy ápoljuk tradícióinkat, és megemlékezzünk azokról, akik még a legnehezebb időszakokban is maradandót alkottak a magyar kultúra érdekében.

Gyönyörű versek a legnagyobb költők tollából

Számos olyan lélekemelő vagy éppen elgondolkoztató művet köszönhetünk a magyar íróknak és költőknek, amikre méltán lehetünk büszkék. Mégis néha elfeledkezünk ezek jelentőségéről, és az irodalomórán tanultak a múlt homályába vesznek. Épp ezért érdemes őket újra feleleveníteni és akár új kedvenceket is megismerni a gyönyörű magyar versek közül.

„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok” - Melyik versből van az idézet? Teszteld magad kvízünkkel!

8 kérdéses játék

1. "Mióta készülök, hogy elmondjam neked / szerelmem rejtett csillagrendszerét" - Melyik gyönyörű versből származik az idézet?

2. Petőfi Sándor melyik verse kezdődik így? "Mit nekem te zordon Kárpátoknak / Fenyvesekkel vadregényes tája!"

3. "Ó sírni, sírni, sírni, / Mint nem sírt senki még / Az elsűlyedt boldogság után" - Melyik Kölcsey-vers kezdődik így?

4. "Már vénülő kezemmel / Fogom meg a kezedet, / Már vénülő szememmel / Őrizem a szemedet." Ki írta ezeket a gyönyörű sorokat?

5. „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok” - Melyik vers kezdődik ezzel a sorral?

6. "A rakodópart alsó kövén ültem, / néztem, hogy úszik el a dinnyehéj. / Alig hallottam, sorsomba merülten, / hogy fecseg a felszin, hallgat a mély." - Melyik versből van?

7. "Előttünk már hamvassá vált az út, / És árnyak teste zuhant át a parkon" - Melyik Tóth Árpád-versből van az idézet?

8. "Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra; / Fű kizöldül ó sírhanton, / Bajnok ébred hősi lanton." - Melyik versből van az idézet?

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:
Ezt is szeretjük