Általánosban tudtad, de ma is megy? 10 vers, amit illik ismerni - Teszteld magad!
Mennyire tudod felidézni az általános iskolában tanultakat? Az alapműveltség része a versek ismerete, tedd próbára magad, mennyi megy belőlük!

általános iskola vers
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki emlékszik arra, ahogy irodalomórákon az osztály előtt, olykor remegő térdekkel verset kellett szavalni. Az iskolában Petőfi Sándortól József Attiláig számtalan költeményt memorizáltunk.

A gyerekek agya olyan, akár a szivacs, de az idő vasfoga a tananyagok emlékeit sem kíméli. A kötelező verseket ugyan általános iskolában álmunkból felébresztve is tudtuk, ma már nem biztos, hogy minden sorát éppoly egyszerű lenne felidézni.

Hogyan folytatódik a vers?

Röpdolgozatok alatt nemegyszer fordult elő, hogy az elhivatott magyartanárok az irodalmakból egy-egy sort adtak meg, ahonnan folytatni kellett a mű további részét. Kvízünkből most kiderül, mennyire hibátlanul tudod kiegészíteni tíz általános iskolai vers hiányzó sorát.

Általánosban tudtad, de ma is megy? 10 vers, amit illik ismerni - Teszteld magad!

10 kérdéses játék

1. Hogy van tovább Radnóti Miklós Tétova óda című verse? „Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaág, / de benned alszom én is, nem vagy más világ.”

2. Hogy van tovább Petőfi Sándor János vitéz című verse? „Tüzesen süt le a nyári nap sugára / Az ég tetejéről a juhászbojtárra.”

3. Hogy van tovább Balassi Bálint Egy katonaének című verse? „Az éles szablyákban örvendeznek méltán, mert ők fejeket szednek,”

4. Hogy van tovább Weöres Sándor A Tündér című verse? „Bóbita, bóbita táncol, / Körben az angyalok ülnek,”

5. Hogy van tovább József Attila Születésnapomra című verse? „Harminckét éves lettem én - / meglepetés e költemény”

6. Hogy van tovább József Attila Tiszta szívvel című verse? „Nincsen apám, se anyám,”

7. Hogy van tovább Arany János Rege a csodaszarvasról című verse? „Hunor ága hún fajt nemzett, / Magyaré a magyar nemzet;”

8. Hogy van tovább Arany János Szondi két apródja című verse? „A vár piacára ezüstöt, aranyt, / Sok nagybecsü marhát máglyába kihordat;”

9. Hogy van tovább Ady Endre Párisban járt az Ősz című verse? „Ballagtam éppen a Szajna felé”

10. Hogy van tovább Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című verse? „Síma száddal mit kecsegtetsz?”

/ találat Eredmény
/10 találat - összesen:

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary, Wikipedia.)

Ezt is szeretjük