Kellemetlen dolog derült ki a magyarok életmódjáról: tavaly óta csak romlott a helyzet
Ettől a héttől Magyarországnak már hitelez a Föld, 2019-ben már el is értük itthon a túlfogyasztás napját.

fold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már június 14-én kimerültek volna. Ma a világ népességének 80%-a olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani. A Global Footprint Network adatai szerint tavaly augusztus 1-jére esett a túlfogyasztás világnapja - az év hátralévő részében a Föld csupán hitelezte erőforrásait az emberiség számára.

Idén arra is fény derült, hogy mikor van az európai túlfogyasztás napja - ez május 10-ére esett -, az országonkénti bontásból pedig kiderül: Magyarország június 14-én érte el a túlfogyasztás napját, korábban, mint tavaly, akkor ugyanis még június 20-ára esett ez a nap.

Vagyis, ha a világon mindenki olyan életmódot folytatna, mint mi, magyarok, akkor az emberiség fogyasztása június 14-én lépte volna át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni, és több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket.

- Bár az európai országok között nem kiemelkedő, világviszonylatban Magyarország ökológiai lábnyoma rendkívül magas. A legnagyobb környezetterhelést az energiafogyasztásunk jelenti, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozókból biztosítjuk - mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás programvezetője.

- Ez teszi ki az ország lábnyomának közel kétharmadát - ez olyan erdőterületet jelent, mely ahhoz szükséges, hogy a kibocsátott üvegházhatasú gázokat elnyelje. Jókora részt foglal el emellett az élelmezésünk, mely a lábnyomunk egyötödéért felelős. Ennek legfőbb oka a haszonállatok tartása, mivel számukra jelentős legelő- és gabonaterületet kell biztosítani - tette hozzá.

Veszélybe kerültek a természeti kincsek

Túlzott fogyasztásunk következményeként természeti értékeink veszélybe kerültek, és ez alól hazánk sem kivétel. Magyarországon a felszíni vizek kevesebb mint 20%-ának jó az ökológiai állapota. Eredetileg az ország területének körülbelül 23%-át érintették a hazai folyók természetes árterületei, mára hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90%-a eltűnt, ezáltal pedig a biológiai sokféleség is nagymértékben csökkent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bolygónk és közvetlen környezetünk egészségétől azonban a saját létünk is függ: globálisan a természet évente 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt számunkra többek közt termőtalaj, élelmiszer, friss víz és tiszta levegő formájában. Az országonkénti lista élén tavaly óta Katar áll, ahol mindössze másfél hónap alatt, február 11-én elérték a túlfogyasztás napját.

Őket követi a tavalyelőtt még első helyen álló Luxemburg - február 16. -, az Egyesült Arab Emirátusok - március 8. -, Bahrein - március 10. - és Kuvait - március 11. A lista másik végén vannak azok az országok, akik ennél sokkal jobban teljesítenek, és december közepe-vége felé érik el a túlfogyasztás napját: ilyen például Marokkó, Indonézia, Niger, Mianmar és Kirgizisztán.

Persze vannak országok, melyek ennyi idő alatt sem használják fel az egy évre elegendő erőforrásokat, például Eritrea, Burundi, a Kongói Köztársaság, Banglades vagy Madagaszkár. A fenntarthatóságra mindenkinek törekednie kell: a kormányoknak, döntéshozóknak, vállalatoknak és az egyéneknek egyaránt. Magánemberként már kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a Föld természeti értékeit.

- Húsfogyasztásunk mérséklése, az egyszer használatos műanyagok kiiktatása, a szezonális étkezés mind olyan apró tippek, melyek komfortérzetünket nem csökkentik, környezetünknek és pénztárcánknak azonban hosszútávon kedveznek - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Bővebb információ a fenntartható életmódról ide kattintva érhető el.

Fotók: Getty Images.

Zseniális, mire cserélnék a műanyag csomagolást

Egy lengyel művész meggyőződése, hogy olyan alternatívát kell találni, ami nemcsak ideig-óráig nyújthat megoldást, de örökre kiüti a nyeregből az eldobható műanyagot. Ezért kifejlesztett egy csomagolást, ami, bár nem kötelező megenni, emberi fogyasztásra is alkalmas.

Ezt is szeretjük