Melyik évben volt a legrosszabb a földön élni? A csapások senkit sem kíméltek
Kutatók megtalálták a dátumot, amikor is könyörtelen csapások sorozata sújtotta a Föld lakóit.

fold legrosszabb eve
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Globális felmelegedés, túlnépesedés, éhezés. Csak néhány a napjaink emberiségét fenyegető problémák közül. A helyzet nem túl rózsás, ugyanakkor a valaha történt legsúlyosabb katasztrófáktól egyelőre messze vagyunk.

A Harvard Egyetem tudósainak és történészeinek becslése alapján a legborzalmasabb időszak dátumát időszámításunk előtt 536-ra tehetjük, ilyentájt ugyanis egymást érték a szörnyűségek, melyek ráadásul hosszú-hosszú évekig tartottak.

A Föld legrosszabb éve

Minden egy vulkánkitöréssel és az ennek következtében felszabaduló hamufelhővel kezdődött, ami olyannyira beborította az északi féltekét, hogy még a napfényt sem engedte át. Aztán ott volt a középhőmérséklet, mely a kutatók szerint nyáron 1,5-2,5 °C-kal csökkent, vagyis két évezred óta az akkori volt a leghidegebb évtized. 

Egyik problémából következett a másik, hiszen az időjárási körülmények ellehetetlenítették a növénytermesztést, így nem volt elég élelem, idővel pedig nemcsak az éhínség okozott gondot: 542-ben megjelent a bubópestis, a kontinens első meghatározó pestisjárványa.

A csapások harminc évre meghatározták Európa történelmét

Michael McCormick, a Harvard Egyetem professzora úgy véli, 536 nemcsak egy borzasztó időszak kezdetét jelentette, hanem ez volt a legrosszabb év a Föld történetében. A tanulmány rávilágít továbbá a gazdasági hátrányokra is, melyekért egyértelműen a vulkánkitörés és a pestisjárvány felel, mely a következő harminc évre meghatározta Európa történelmét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kitörés időpontját és helyét egy svájci gleccser vizsgálatával sikerült megállapítani, melynek során az is kiderült, hogy a kitört vulkán izlandi volt, és nem kaliforniai, ahogy korábban hitték. A jelenlegi megfigyeléseket ráadásul egy 1990-es kimutatás is alátámasztja, mely szerint az 540-es évek nyarai jelentősen hidegebbek voltak a később mért adatokhoz képest. Ezt egyébként fák évgyűrűiből vett mintákból állapították meg.

A sziget, ahol fél évig nem kel fel a nap

A fagyos, norvég szigeten fekvése miatt fél évig sötét van, amit fél év világosság követ, mégis zajlik az élet, ugyanúgy, mint más északi területeken. Ám, ahogy meghalni, úgy születni sem lehet a különös helyen.  

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük