Mikrobákból készített festményt két magyar tudósnő: díjat kaptak érte

A magyar mikrobiológusok díjat nyertek mikrobákból alkotott festményeikkel.

magyar-csapat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Két magyar szakember is díjat kapott az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának idei versenyén az Agar Arton mikrobákból alkotott festményeikért. A mikrobákból nevelt magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, a SYNLAB Hungary Kft. szakembere nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea, aki harmadik helyet ért el a nemzetközi versenyen, Munch Sikoly című képét reprodukálta színes baktériumokból.

A SYNLAB Hungary Kft. szakembereinek munkáit 347 kompozícióból választották ki, a versenyre 43 ország mikrobiológusai neveztek. Az Agar Art lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat - baktériumokat, gombákat - használnak.

A versenyt 2015 óta rendezi meg az amerikai társaság, hogy megmutassa, a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól. Idén 415 tudós és tudóscsoport összesen 347 kompozíciót nevezett be - 43 különböző országból, valamint 22 amerikai tagállamból.

A mikrobák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny. Három kategóriában nevezhettek a kutatók: profi, félprofi és gyerek kategóriában is vártak alkotásokat a szervezők. A verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy Koi halat festett meg Petri-csészében.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Magyar fotósok képei az év legjobbjai között

A 15 éves Koncz-Bisztricz Tamás a Tömörkény és Pálmonostora között található tavon úszkáló tőkés récéket örökítette meg. Az élet bölcsője című drónfelvétellel elnyerte Az Év Ifjú Madárfotósa címet.

Ezt is szeretjük