A magyar harmincasok jelentős része hónapról hónapra él - Elszomorítóak a friss adatok
A harmincas korosztálynak nemcsak a pénzügyi nehézségekkel, hanem a társadalmi nyomással is meg kell birkóznia.

GettyImages-1061556234
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fontos felmérést készített nemrég az Unicredit Bank és a Scale Research, amiben a magyar harmincasok helyzetét vizsgálták. Az adatok több elszomorító dologra is rávilágítanak, hiszen a 30 és 39 évesek közül csak 23%-nak van rendszeres megtakarítása.

A korlátozott anyagi lehetőségek ellenére a korosztály tagjai tudatosan osztják be a keresetüket, úgy gondolják, hogy ezekben az években kell megalapozniuk a későbbi nyugodt életet, és azzal is tisztában vannak, hogy ebben a korban már nem úszhatnak meg semmit felelősség nélkül.

Hónapról hónapra él rengeteg magyar harmincas

A válaszadók nagy része pénzügyi önállóságot és jelentős megtakarítást szeretne elérni ebben az életszakaszban, az adatok alapján mégis csak a magyar harmincasok 23%-a tud rendszeresen félretenni. A célcsoport egyharmada, ha nem is folyamatosan, de esetenként tartalékol, egynegyed részük pedig hónapról hónapra, fizetésről fizetésre él, megtakarításaik pedig nincsenek.

GettyImages-1142412879
Fotó: eugenki / Getty Images Hungary

A rendszeres megtakarítók fele 30 ezer forintnál is több összeget tud félretenni havonta, míg a másik 50% ennél kevesebb pénzt spórol. A válaszadók többsége abban egyetértett, hogy egymillió forint felett értik a megtakarítás mértékét, ez alatt inkább csak vésztartalékként tekintenek a pénzükre. A felmérésből az is kiderült, hogy a legnagyobb arányban a férfiak, diplomások vagy családosok tudnak félretenni, a legtöbb esetben pedig lakásfelújításra, gyereknevelésre vagy biztonsági tartalékként gyűjtik. 

Nagy presztízsértéke van a saját ingatlannak

A harmincasokat vizsgáló felmérésből az is jól látszik, hogy mennyire máshogy vélekednek a magyarok az olyan fontos dolgokban külföldi társaikkal szemben, mint a lakásvásárlás. Míg a határon túl sokkal inkább a lakásbérlést preferálják a fiatal felnőttek anyagi helyzettől függetlenül, addig az itthoni 30-39 évesek körében a saját ingatlan hatalmas presztízzsel bír. A válaszadók 57%-a él saját lakásban, akinek pedig még nincs, azok közül 10-ből 9-en mindenképp szeretnének.

A cikk az ajánló után folytatódik

A harmincasok közül csupán 14% gondolja úgy, hogy nem szeretne saját ingatlanba fektetni, hiszen ez leköti őt, egy esetleges külföldi munkalehetőséget is akadályozhat. A hitelfelvétel is szóba került, itt kiderült, hogy a nők sokkal jobban félnek kölcsönt igényelni, mint a férfiak, és legtöbben utazás vagy élvezeti cikkek helyett autóra vagy saját ingatlanra költik a banktól igényelt pénzt.

Kiderült: ennyi spórolt pénze van egy átlagos huszonévesnek ma Magyarországon

Felmérték a 19 és 29 év közötti magyar fiatalok megtakarítását.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük