Elképesztő sikert ért el két magyar - Nézd meg, miért kapták azt, amit!
Két magyar fotós munkáját is Pulitzer-díjjal díjazták az idei évben. Mutatjuk a nyertes képeiket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az AP hírügynökség, a The New York Times és a magyar fotósokat is foglalkoztató Reuters hírügynökség kapta meg mások mellett a legnevesebb amerikai újságírói elismerést, a Pulitzer-díjat a hétfői díjátadó ünnepségen.

Szír migránsok másznak át a kerítésen Röszkénél - Szabó Bernadett/Reuters

Az 1917 óta kiosztott Pulitzer-díjat összesen 21 kategóriában ítélik oda, és a New York-i Columbia Egyetemen rendezett ünnepség keretében adják át. Díjjal ismernek el a többi között például oknyomozó riporteri munkát, hírfotót és az újságírói kategóriák mellett musicalt, fikciós könyvet és dokumentumregényt is.

Két magyar is a díjazottak között

Az idei, századik díjkiosztó ünnepségen a közszolgálati kategóriában az AP hírügynökséget ismerték el az amerikai piacra termelő délkelet-ázsiai halfeldolgozó iparban elterjedt visszaéléseket feltáró oknyomozó munkáért.

A hírfotó kategóriában a The New York Times és a Reuters munkatársai megosztva kaptak Pulitzer-díjat, és mindkét szerkesztőség csapatát az európai és a közel-keleti migránsválságról készített fotóiért ismerték el.

A kitüntetettek között vannak a hírügynökségnek dolgozó két magyar fotós, Szabó Bernadett és Balogh László képei is, melyek a díjnyertes munka többi alkotásával együtt megtekinthetők a díj honlapján.

Egy szír férfi a családjával a sínekre vetette magát Bicskén - Balogh László/Reuters

A többi kategória nyertesei

A The Washington Post riportercsapata a 2015-ben tapasztalt rendőri túlkapásokról és a jórészt elmaradt felelősségre vonásokról írt riportsorozatáért érdemelte ki a díjat.

A kaliforniai San Bernardinóban tavaly elkövetett tömegmészárlásról készült tudósításaiért és riportjaiért kitüntették a Los Angeles Times szerkesztőségét, oknyomozó riportjaiért megosztottan díjat kapott két kisebb floridai lap: a The Tampa Bay Times és a Sarasota Herald-Tribune.

A két lap közösen készített riportsorozatot a floridai pszichiátriai intézetekben uralkodó áldatlan állapotokról, az erőszakról és a hanyagságról. A The Tampa Bay Times egyébként bezsebelt egy másik Pulitzert is: három riportere az oktatásügy kudarcáról írt oknyomozó riportot.

A nemzetközi újságírás kategóriájában a Pulitzert a The New York Times munkatársának ítélték oda, aki az afgán nőkkel szembeni embertelen bánásmódról írt helyszíni riportot.

Díjat osztottak az úgynevezett fikciós, a történelmi, valamint a dokumentumkönyv kategóriákban is. Fikciós regényéért, egy Vietnamból az Egyesült Államokba bevándorló férfi történetéért a vietnami családi gyökerű Viet Thang Nguyent érdemesítették díjra. A történelmi könyvek közül a minnesotai életrajzíró, T. J. Stiles könyve kapott elismerést George Armstrong Custer tábornok - az amerikai polgárháború lovassági parancsnoka - biográfiájáért, a dokumentumkönyv kategóriában pedig a The Washington Post riportere, Joby Warrick kapott díjat az Iszlám Állam terrorszervezetről írt könyvéért.

Pulitzer-díjjal ismerték el továbbá a Broadway egyik musicaljét: Manuel Miranda Hamilton című darabja az Egyesült Államok egyik, önsorsrontó alapító atyjáról szól. Az elismerést Joseph Pulitzer magyar származású újságíró, lapkiadó alapította, és 1917-ben osztották ki először.

Képek forrása: www.pulitzer.org.

Ezt is szeretjük