6 hétköznapi tulajdonság, ami extrém magas intelligenciára utal

Minél több érvényes rád, annál biztosabb, hogy magas az IQ-d.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy vajon mi lehet az oka annak, ha valakinek magas az intelligenciaszintje. Sok eredmény azt mutatta, hogy a magas IQ részben örökölhető, ám a szociális környezet - vagyis a család és az iskola - is képes kinevelni az effajta tehetséget egy emberből.

A kutatások során a tudósok olyan összefüggéseket fedeztek fel, melyek emberi tulajdonságokban nyilvánulnak meg, és amelyek mind a magas IQ-ra utalnak. 

Káromkodik, szorong és lusta

A legfurcsább dolog, amire eddig kísérlet rámutatott, hogy, ha valaki sokat káromkodik, az jelezhet magas intelligenciaszintet. A Marist Főiskola kutatói arra az eredményre jutottak, hogy minél edukáltabb valaki, annál gyakrabban használ obszcén szavakat: mivel igen bő szókészlettel rendelkezik, az érzelmeit mindig a lehető legpontosabban fejezi ki.

A magas IQ-val rendelkezők gyakran analizálják fejben a múlt eseményeit, és eszerint tekintenek a jövőbe, így gyakran pesszimisták, amikor elképzelnek majdani eseményeket. Az intelligens emberek tehát sűrűn szoronganak, és hajlamosak a pánikra, legalábbis egy izraeli kutatás szerint. Emiatt általában stresszesek, de könnyebben veszik az útjukba kerülő nehézségeket. 

A lustaság és a mozgáshiány is jelezheti a magas IQ-t egy amerikai kísérlet szerint. A szellemi munkát előnyben részesítők kevésbé élnek aktív életet, ellenben, akikben kevesebb a tudásvágy, több időt töltenek edzéssel. Attól, hogy a fejlett intelligenciával rendelkezők az agyi munkát szeretik, még nem túlsúlyosak. Egy 2006-os vizsgálat kimutatta, hogy a középérték feletti testtömegindex alacsonyabb IQ-t jelez, és fordítva. Ennek oka valószínűleg, hogy a szellemi munkát végzők általában többet keresnek, ezért jobban oda tudnak figyelni az egészségükre.

Olvasás és intelligencia

Sokan hiszik, hogy, aki intelligens, az korán megtanul olvasni. Brit kutatók szerint azonban ez fordítva van: aki korán megtanul olvasni, annak magasabb lesz az IQ-ja. Minél előbb tanulja meg valaki az ábécét, annál hamarabb, és annál többet olvas később, ami pedig tágítja a látókört, és bővíti az ismereteket. 

Az Edinburgh-i Egyetem azt bizonyította be, hogy a legidősebb testvér mindig előnyben van a magas intelligenciaszintet illetően fiatalabb tesóihoz képest: általában 3 ponttal magasabb az IQ-juk. Ezt nem a genetika befolyásolja, hanem a szülő-gyerek pszichológiai kapcsolatának minősége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az olyan állandó, zavaró hangokra való érzékenység, mint a chips-ropogtatás vagy a hangos légzés is jelezhet magasabb IQ-t. Finn tudósok rájöttek, hogy, aki könnyen talál nem szokványos megoldásokat, az nehezen tudja ignorálni a környezeti zajokat. Ezzel is összefügghet, hogy az átlagnál intelligensebbek kerülik a zajos helyeket, és szívesebben vannak otthon egyedül, mint zajos társaságban.

Ezt is szeretjük