Mindent a magánnyugdíj-pénztárakról
Számos magánnyugdíj-pénztár működik hazánkban, 2006 óta ráadásul a pályakezdőknek kötelező. De vajon kinek jó ez?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyugdíj. A havi apanázs időskorban, amiről mindenki tudja, semmire sem elég. Vagy, ahogy mondani szokás: épp az éhenhalásra.

Fiatalon, amikor még annyi lehetőséggel találkozni, nem tűnik olyan fontosnak, ám az évek előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy öregségére mindenki a nyugdíjrendszerbe befizetett járulékai alapján kapja majd a havi járandóságát.

Csak teher?

Európa elöregedő társadalmaiban azonban a nyugdíjrendszerek fenntartása egyre nagyobb terhet jelent, mivel az aktív dolgozók számára egyre nehezebb előteremteni a szüleik, nagyszüleik nyugdíját biztosító járulékmennyiséget. Ennek oka, hogy több nyugdíjasra kevesebb befizető jut.
Amennyiben ez a folyamat nem változik, úgy az állami nyugdíjpénztár csak igen alacsony összegű nyugdíjat tud folyósítani majd a jelenleg még aktív keresők számára akkor, amikor nyugdíjba vonulnak.

Kettős kassza

A nem éppen derűs kilátások azért elfogadható jövőképpé válhatnak, amennyiben valaki tudatosan készül öregségére, és jövedelmének egy részét átcsoportosítja, azaz tartalékol. Ennek érdekében jöttek létre a magánnyugdíj-pénztárak.
Magyarországon tíz évvel ezelőtt vezették be a nyugdíjjárulék kétfelé osztott befizetését lehetővé tevő magánnyugdíj-pénztárakat. A magánnyugdíj-pénztárak olyan, pénzintézetek által működtetett alapok, amelyek a befizetett járulékokat kezelik, és tevékenységük révén az államilag folyósított nyugdíjat kiegészítő megtakarítást biztosítanak.

A magánnyugdíj-pénztárakba befizetett járulékok alapján választhatsz, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor a téged illető összeget kiveszed, vagy abból a megállapított nyugdíjadat kiegészítő havi apanázst szeretnél inkább látni.

Törvényes keretek

A magánnyugdíj-pénztárak esetében azonban nem te döntesz arról, hogy mekkora összeget szeretnél havonta átutalni. Törvény rögzíti, hogy a jelenlegi kereseted 8,5%-át kitevő nyugdíjjárulék esetében 0,5% kerül a társadalombiztosításba, 8% pedig magánnyugdíj-pénztárba. Illetőleg, aki nem rendelkezett arról, mely magánnyugdíj-pénztárhoz kíván tartozni, annak a teljes járuléka a társadalombiztosítás kasszájába vándorol. Sokan még most sem léptek be magánnyugdíj-pénztárba, pedig az állam folyósította nyugdíj összegéhez annak semmi köze, hogy nyugdíjjárulékként hová fizettél be pénzt. A nyugdíj alapja a nyugdíjba vonulás előtti bizonyos számú évben felvett kereseted. A magánnyugdíj-pénztárba fizetett összeg viszont az ezt kiegészítő havi járandóságodat gyarapítja - vagy az egy összegben felvehető megtakarítást.
A központi alapba nem, de a magánnyugdíj-pénztárba lehetséges a kötelező 8%-nál magasabb arányú, maximum 10%-os járulékot is befizetni, ezzel is növelve a megtakarítást.

Ez azonban nem jellemző, mivel a plusz befizetéseket, akik élnek vele, és több lábon kívánnak állni, inkább az önkéntes nyugdíjpénztárakba vagy életbiztosításra fizetik, ahol nincs korlátozva a befizethető összeg nagysága.

2006 óta kötelező

A kezdő munkavállalóknak 2006-tól már kötelező magánnyugdíj-pénztárat választaniuk, és aki nem tette volna eddig, érdemes elgondolkoznia, hogy melyiket válassza.
A magánnyugdíj-pénztárakról részletes adatok érhetők el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján, ez talán megkönnyítheti a választást.
Érdemes tudni továbbá, hogy mindegyik magánnyugdíj-pénztár a saját cégcsoportjába tartozó alapkezelőt bízza meg a befizetések kezelésével, ennek alapján következtethetsz arra, vajon milyen hozammal számolhatsz majd a befizetéseidet tekintve. Talán ez a magánnyugdíj-pénztár kiválasztásának egyik legfontosabb eleme, hiszen a díjakat illetően az intézetek a rájuk vonatkozó szabályoknak kénytelenek megfelelni.

Ha nem tetszik, válthatsz

Jó, ha tudod, hogy nem vagy egyetlen magánnyugdíj-pénztárhoz kötve, ha egyszer beléptél oda. Az első pénztártól fél évnyi befizetés után válhatsz meg, ha egy másik szimpatikusabbnak tűnik, majd ezt követően akár negyedévenként is vándorolhatsz a pénztárak között, ha szükségesnek tartod.

Nem mellékes, hogy a magánnyugdíjba befizetett összegre, amennyiben nem kiegészítő nyugdíjként kívánod felhasználni, először a befizetések megkezdésétől számított tíz év múlva tarthatsz igényt. De ebben az esetben az összeget adó terheli, csupán a hozamot veheted fel adómentesen. A teljes összeg adómentes felvételére először 22 évvel a befizetések megkezdése után nyílik mód.

Ezt is szeretjük