A vagány operaénekesnő lazán legyőzte a férfiakat: a kardvívó Mademoiselle Maupin története filmbe illik

Mademoiselle Maupin élettörténetét sokan csak legendának hitték, pedig tényleg élt a 17. században a kardforgató nő.

Mademoiselle Maupin
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Julie d'Aubigny, közismertebb nevén Mademoiselle Maupin operaénekes az 1670-es években született Franciaországban. Csak kevés pontos adat maradt fenn az életéből, azonban elképesztő karrierje és tűzrőlpattant természete miatt személye azóta is pletykák és találgatások tárgya. Színes történeteket szőttek karaktere köré.

Édesapja Gaston d’Aubigny volt, aki Louis de Lorraine, d'Armagnac grófjának, egyben XIV. Lajos király udvarának főlovászmestereként, titkáraként ténykedett. Feltehetően még ő tanította lányát táncolni, olvasni, rajzolni és vívni. Julie-t 14 éves korában hozzáadták egy francia nemeshez, Sieur de Maupinhoz. A feljegyzések szerint mindezt csak azért, hogy az idős d'Armagnac gróffal való viszonyát leplezni tudják.

Mademoiselle Maupin születése

Ekkor lett a neve Madame de Maupin. Férjével nem kellett sokáig közösködnie, mivel a férfit dél-Franciaországba küldték, miközben a lányt Párizsban tartották. A közte és a gróf között húzódó szeretői viszony azonban hamar véget ért.

1687 táján Maupin egy Sérannes nevű vívómester asszisztenseként segédkezett, akinek egyben a szeretője volt. Amikor a helyi hatóságok megvádolták a mestert azzal, hogy illegális párbaj során megölt valakit, a párosnak menekülnie kellett Marseille-be. Hogy Julie ne legyen felismerhető, férfiruhát öltött magára.

Szökés közben különböző kardforgató mutatványokkal jutottak pénzhez a járókelőktől, és útszéli kocsmákban énekeltek alamizsnáért. Miután megérkeztek Marseille-be, Julie csatlakozott egy operába, és ugyan még húszéves sem volt, már a harmadik szerelmi viszonyába kezdett, ráadásul egy másik nővel. A 17. században ez igazi botránynak számított. Amikor szerelmét zárdába akarták küldeni, segített neki megszökni. De három hónappal később a lány visszatért szüleihez, és azzal vádolta meg Julie-t, hogy férfinak öltözve elrabolta őt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A szomorú szakítás után a nő titkos szerelmi szálai tovább szövődtek, miután férfiálruháját felöltve párbajban harcolt Luynes herceg fiával. Állítólag ellenfele egy kocsmában méltatta az énekhangját, ezért párbajra hívta őt, és mindenki nagy meglepetésére sikeresen vállon szúrta a férfit. Nem sokkal később, amikor ellenőrizni ment a sebesült állapotát, viszonyba kezdtek egymással. Maupin kisasszony láthatóan előszeretettel váltogatta szeretőit, a férfiakat és a nőket egyaránt kedvelte.

Később Poitiers városa mellett megismerkedett egy idősebb színésszel, Maréchallal, aki tovább képezte a lány énekhangját. Az idős férfi viszont alkoholizmusa miatt nem tudta sokáig vállalni tanítását, ezért visszaküldte Párizsba. 

A párizsi operaénekes

Mademoiselle Maupin nem aprózta el, a párizsi operaházba szeretett volna felvételt nyerni 1690-ben, de eltanácsolták. Azonban új szeretője, Gabriel-Vincent Thévenard közbenjárásával sikerült meggyőzni őket, hogy elfogadják a jelentkezését. Először Athéné szerepében lépett fel még a felvétel évében. Képzett hangja miatt többször szoprán énekesként tűnt fel a darabokban, Oscar Paul Gilbert 1932-ben megjelent könyve szerint övé volt a legszebb hang.

Mademoiselle Maupin mint operaénekesnő és mint férfiruhába öltözött kardvívó.
Mademoiselle Maupin mint operaénekesnő és mint férfiruhába öltözött kardvívó.

Állítólag olyan híre lett a gyöngyhangú nőnek, hogy még a király testvérének báljára is meghívták. Igaz, itt is férfiruhában jelent meg, és az előkelő nemesi réteg forgatagában kiszúrt egy szemrevaló úri hölgyet, akit mindenki szeme láttára megcsókolt. Ezzel a tettével persze nagy felháborodást keltett. Később, az operában is tovább folytatódtak szerelmi kalandjai. Beleszeretett egy másik énekesnőbe, ami igencsak sokba került neki: három férfi is párbajra hívta miatta, de a legenda szerint mindegyiket sikerült legyőznie. Amellett, hogy Maupin kisasszonynak meseszép hangja volt, kiválóan tudta forgatni kardját, mindenki legnagyobb meglepetésére.

Párizsban viszont hamarosan betiltották a párbajokat, így ismét menekülnie kellett, de ezúttal Brüsszelben kötött ki. Egészen 1705-ig különböző operákban lépett fel, majd visszavonult, és feltevések szerint Provence tartományában telepedett le. 1707-ben halt meg, mindössze 33 évesen.

A 20. század legbefolyásosabb női - Te felismered őket?

Most tesztelheted a tudásodat a következő kvízzel. Képeken mutatjuk az előző évszázad legbefolyásosabb asszonyait, alatta pedig a lehetséges válaszokat: azt kell csak bejelölnöd, hogy kit látsz a fotókon.

Kvíz! A 20. század legbefolyásosabb asszonyai: mennyit ismersz közülük?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük