Elképesztő videó egy igazán okos madárról: nézd meg, mit csinál a bottal
Először rögzítettek bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a tengeri madarak eszközt használnak.

madar
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először találtak bizonyítékot tengeri madarak eszközhasználatára brit és izlandi tudósok. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában - PNAS - megjelent tanulmányukban az Oxfordi Egyetem és a Dél-izlandi Természetkutató Központ szakemberei leírták, hogy az északi lundák miként vakarják testüket gallyakkal.

Az elmúlt évtizedekben a kutatók számos példát találtak arra, hogy fákon élő madarak eszközöket használnak. Megfigyeltek varjakat, amint számos célra eszközt alkalmaztak, papagájokat, amelyek kövekkel törtek fel kagylókat. Tengeri madarak eszközhasználatát azonban még soha nem tapasztalták. Mivel sok ilyen madárfajnak viszonylag kicsi az agya, azt hitték róluk, hogy nincs meg ez a képességük - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatócsoport egyik tagja négy éve tanúja volt annak, amint egy északi lunda megragad egy gallyat, és elkezdi vakarni vele a hátát. Mivel nem volt nála kamera, nem tudta rögzíteni a jelenetet. Ám a közelmúltban a kutatóknak sikerült levideózni, amint egy északi lunda megragad egy kicsiny gallyat, és megvakarja vele a hasát.

Amellett, hogy ez az első bizonyíték egy tengeri madár eszközhasználatára, ez a valaha volt első megfigyelés arról is, hogy bármilyen madár eszközt használ a vakaródzásra. A videóra vett lunda az izlandi Grimsey-szigeten él, ahol a madarak szenvednek a tollazatukban élő parazitáktól.

A múlt évben ráadásul igen súlyos volt a terület kullancsfertőzöttsége. A kutatók feltételezik, hogy az éles gally használatával hatékonyabban tudták eltávolítani magukról a rovarokat, mint csőrükkel. Megjegyezték, hogy két, egymástól igen távoli helyen is tanúi voltak az ilyen eszközhasználatnak, ezért valószínű, hogy az északi lundák körében mindennapos a tevékenység.

Fotók: Getty Images

A hatalmas madarat jelmezes embernek hinnéd

A hárpia szó eredeti jelentését sokan nem ismerik, pedig ez valójában a világ második legnagyobb termetű sasfaja. A kissé furcsa külsejű, robusztus madár testhossza meghaladhatja az egy métert is, szárnyainak fesztávolsága pedig akár 224 centiméter is lehet.

Ezt is szeretjük