Különleges állat mérge segíthet kideríteni, mi okozza a macskaallergiát
A lajhármakit kutatják: ez a módszer segíthet megérteni a macskaallergia okát.

macskaallergia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ egyetlen mérgező harapású főemlősének, a lajhármakinak mérge segíthet megérteni, hogy miért allergiás olyan sok ember a macskákra - állítják a kutatók, akik szerint a négylábú házi kedvenceknél védelmi célokat szolgálhat az allergia kiváltásának képessége.

A Queenslandi Egyetemen dolgozó Bryan Fry által vezetett kutatócsoport az indonéziai Cikananga Vadmentő Központban tanulmányozta a fajt. - A lajhármaki a világ egyetlen ismert főemlőse, amely méreggel rendelkezik, ám ennek ellenére gyakorlatilag soha nem tanulmányozták - mondta.

A lajhármaki mérge segíthet feltárni az allergia okát

A szakember megjegyezte, hogy bár a tudomány számára ez az állat egyelőre csupa rejtély, aranyos külseje miatt az illegális kisállat-kereskedelemben meglehetősen népszerűnek számít. A lajhármakik a könyökükben lévő mirigyekből nyerik a mérgező váladékot, amelyet lenyalogatva összekevernek a nyálukkal.

- Általában a társaikkal harcolva vetik be a mérgüket, amely lassú sebgyógyulást okoz - magyarázta Fry. Majd hozzátette: amikor embert harapnak meg, az áldozatnál olyan tünetek jelentkeznek, mintha allergiás sokkja lenne.

A szakember szerint a hasonlóság még szembetűnőbbé vált a laboratóriumi vizsgálatok során. - Megvizsgáltuk a lajhármaki mérgében lévő fehérje DNS-szekvenciáját, és megállapítottuk, hogy az gyakorlatilag azonos a macskákon lévő allergén hatású fehérjével - fejtette ki a kutató.

Fry és kollégáinak elmélete szerint, mivel a lajhármakik védekezésre használják ezt a fehérjét, könnyen lehet, hogy a macskáknál is védelmi célokat szolgál az allergiát kiváltó anyag - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Nem lehet véletlen, hogy olyan sok ember allergiás a macskákra. Olyasmi lehet ez, amely evolúciósan alakult ki a vadonban, hogy védelmet nyújtson a ragadozók ellen - mondta a szakember. - Az a képesség, hogy védekezésképpen allergiás reakciót tudnak kiváltani, nem lehet csupán a lajhármakik sajátossága, hanem olyasvalami, amely időben párhuzamosan a macskáknál is kialakulhatott - jegyezte meg Fry, aki a jövőben további vizsgálatokkal fogja tesztelni az elméletét.

Fotók: Getty Images

Hipoallergén macskafajták

Nézd meg a képeket, és közülük válassz, ha allergiás vagy - vedd azonban számításba, hogy egyed- és egyénfüggő is, melyik fajtával tudsz együtt élni, ezért a cica kiválasztásakor, még a hazavitel előtt igyekezz vele tölteni annyi időt, hogy megbizonyosodj a tünetek elmaradásáról.

Ezt is szeretjük