Nem csak a hőség miatt liheghet a macska: meglepő ok húzódhat a háttérben
A hőségben is liheghetnek a macskák, de más ok is meghúzódhat a háttérben.

lihegő macska
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ijesztő látni, amikor a macska tátott szájjal liheg, és láthatóan egyhamar nem akarja abbahagyni.

Azon túl, hogy melege van, még rengeteg dolog válthatja ki ezt a furcsa viselkedést.

A macska lihegésének okai

Teljesen normális, ha a macska kicsit túlhajtotta magát, elfáradt valamilyen nagy játék során, és ennek hatására kezd lihegni. Ilyenkor csak egy kis időt kell neki adni, hogy megnyugodjon.

lihegő macska 2
Fotó: WIN-Initiative / Getty Images Hungary

Ugyanakkor jelezheti azt is, hogy stresszel valamitől, vagy valami félelmet keltett benne. Ilyenkor sem kell aggódni, ha megszűnik a frusztráció oka, például utazás a kocsiban, a macska abba fogja hagyni a lihegést is. 

Asztma

Az asztma is kiválthatja a lihegést, hogyha köhögéssel, gyors ritmusú lélegzetvétellel jár, akkor lehet a betegségre gyanakodni. A kellemetlen reakció hátterében legtöbbször valamilyen légúti allergia áll. Gyógyszeres kezeléssel megszüntethető a probléma.

Szívférgesség

A szívférgesség is okozhat légzési nehézségeket, amitől gyakrabban liheghet a cica. Gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és speciális terápiával kezelhető állapot. Érdemes időnként ellenőriztetni, hogy jelen van-e a parazita a kisállat szervezetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pangásos szívelégtelenség

A tüdőben és környékén felhalmozódott folyadék mély, gyors légzést és gyakori köhögést okoz, emellett a macska nagyon liheghet. Ilyenkor a folyadékot a kezelőorvos kiüríti a tüdőből, vagy értágító gyógyszereket ír fel, amik szintén segítenek ebben.

Légzőszervi fertőzés

A macskák is kaphatnak légúti betegségeket, aminek egyik tünete a lihegés. Általában valamilyen vírus okozza, de akár bakteriális fertőzés is állhat a háttérben, ami antibiotikumos kezelést igényel. Ha otthon túl száraz a levegő, érdemes párásítókészüléket szerezni, mert a nedvesség elősegíti a nyálka lazulását, megkönnyíti az orrlégzést. 

Gyakori, indokolatlannak tűnő lihegés esetén érdemes állatorvoshoz fordulni a további vizsgálatokra. 

Nem eszik a macska? Az 5 leggyakoribb dolog a tünet hátterében

Az ételt jobb nem erőltetni, hanem később frissel kínálni a cicát. Az étvágytalanság előfordulhat ártalmatlan okból is, de komolyabb betegség tünete is lehet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük