Ezért bukhat le könnyebben az a bűnöző, akinek macskája van: nagyon érdekes összefüggést találtak

Érdekes területre bukkantak a kriminalisztikai szakértők a macskák DNS-hordozó képességével kapcsolatban.

GettyImages-1170665203
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macskák DNS-t szednek össze azoktól az emberektől, akikkel együtt élnek. Ez a tény egy kísérleti tanulmány szerint eddig figyelmen kívül hagyott igazságügyi eszközzé válhat, bár valódi hasznossága további kutatást igényel.

A Flinders Egyetem kutatói azzal kísérleteztek, hogy megpróbálták kinyerni a macskákról az emberi DNS-t. Végső soron ez további lehetőséget biztosíthat a bűnügyi szakértők számára a bűnözők elfogására, ha a bűncselekmény helyszínére vonatkozó minden egyéb erőfeszítés kudarcot vall. 

A macskák segíthetnek a bűnüldözésben

A kutatás még nagyon messze van attól, hogy bebizonyítsa annak gyakorlati sikerét, hogy a háziállatok bevonhatóak a bűnüldözésbe, ez csupán a kezdet lehet egy új módszer kifejlesztésében.

GettyImages-1125906615
Fotó: Le Cercle Rouge / Getty Images Hungary

A vizsgálat kimutatta, hogy 20 fős mintában a házimacskák 80 százaléka megőrizte az emberi DNS-t szőrének egy meghatározott területén azoktól, akikkel lakott. A legtöbb ilyen minta elég jónak bizonyult ahhoz, hogy kimutassák az egyezést eredetével.

A kutatás ötlete Heidi Monkman doktorandusznak jutott eszébe kriminalisztikai tanulmányai során, mikor észrevette, hogy nincsenek háziállatokra vonatkozó hivatkozások.

- Imádom az állatokat - mondta Monkman, és társszerzőjét is megemlítette. - Amikor előadtam az ötletet Mariyának, rájöttünk, hogy nagyon kevés kutatás folyik a területen, így alig vártuk, hogy elkezdhessük.

GettyImages-1312006789
Fotó: Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Miután megállapították, hogy a macskák szőrükben emléket őriznek azokról az emberekről, akikkel kapcsolatba kerültek, a tudósok buzgón tovább kutattak.

Kézenfekvő lépés annak tesztelése, hogy ugyanez igaz-e a kutyákra. A másik további feladat megvizsgálni, mennyire gyakori ez, és mennyire valószínű, hogy a jelenség kiterjed a hosszú távú házlakóktól az alkalmi látogatókig, mint amilyen például egy betörő.

Ugyanakkor az a tény, hogy egyes macskák olyan emberi DNS-t is hordoztak, amely nem egyezett a ház egyetlen lakosával sem, arra utalnak, hogy egy rövid látogatás is elegendő lehet a DNS átvételéhez.

GettyImages-998501144
Fotó: Jean-Philippe Tournut / Getty Images Hungary

Monkman kiemelte, hogy a macskafélékből származó minta aligha volt reprezentatív. 
- A vizsgálat alanyait úgy választottuk ki, hogy barátságosak legyenek, és ne féljenek vagy adjanak stresszreakciót az új emberekkel való találkozáskor - mondta. Legtöbbjük benti macska volt, így a tanulmány nem vizsgálta, hogy hordoznak-e genetikai anyagot futólagos idegenektől. 

A szerzők további kutatásokat szeretnének folytatni a témában. Jobban elmélyednének a macskafélék DNS-gyűjtő szerepének lehetőségében, emellett a csapat meg akarja tudni, hogy a macskák jelentenek-e fertőzésveszélyt. 

- Az is kérdés lenne, hogy a DNS-leletek bűnözői tevékenység eredményeként vannak ott, vagy egy kisállaton szállítva helyezték el a helyszínen - nyilatkozta Goray egy közleményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehetséges, hogy a házon kívül valaki megsimogatja a macskát, ebből pedig úgy tűnhet, hogy az egyén a házban tartózkodott egy bűncselekmény idején, ez pedig valószínű lehet egy macska esetében, akik szívesen barátkozhatnak idegenekkel.

A témával kapcsolatban tehát még bőven van mit tisztázni, de mindenképp ígéretes lehet, és nyújthat kapaszkodót egy-egy bűncselekmény utáni nyomok felkutatásában.

Milyen lenne, ha a macskák regisztrálnának a társkeresőre?

A gazdik megmutatták, milyen fotót töltenének fel cicáik a randiprofiljukra. Vicces és extra cuki képek következnek.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük