Ekkor épülhetett valójában a Machu Picchu: sokkal korábban, mint eddig hitték
A felfedezés nagyban megváltoztathatja azt, amit eddig az Inka Birodalomról hittek a történészek.

machu-picchu2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eddig véltnél legkevesebb két évtizeddel korábban épülhetett a perui Machu Picchu egy új tanulmány szerint, amelynek készítői a romvárosban feltárt emberi maradványokat elemezve jutottak arra, hogy az inkák már nagyjából 1420 körül a területen élhettek.

A tudósok korábban spanyol gyarmati feljegyzésekre támaszkodva állapították meg az Andok hegyláncai között megbúvó város megalapításának legkorábbi lehetséges dátumát.

Így állapították meg az inka város korát

Ezen dokumentumok szerint Pachacuti inka uralkodó építtette a várost, miután területszerző hadjárata részeként meghódította a régiót, ami végül az Inka Birodalom megszületéséhez vezetett. A feljegyzések alapján Pachacuti 1438-ban került hatalomra, így az uralkodásához kötődő jelentős eseményeknek ez után kellett történniük.

machu-picchu1
Fotó: holgs / Getty Images Hungary

Az Antiquity című folyóiratban megjelent tanulmány készítői most radiokarbonos kormeghatározásnak vetették alá a romváros három temetkezési barlangjában 1912-ben feltárt emberi csontokat és fogakat, ami lehetővé tette a város építési idejének pontosabb meghatározását.

A maradványok nagyjából 26 olyan személytől származnak, akik a jelek szerint szolgaként dolgoztak az inka társadalom uralkodóosztálya számára kialakított komplexumban. Több száz szolga élt Machu Picchuban, hogy egész éven át gondoskodjanak a városról, ahol az inka elit csupán időszakosan tartózkodott. A friss eredmények szerint a várost folyamatosan lakták nagyjából 1420-tól 1530-ig, és a jelek szerint a spanyol hódítók 1532-es érkezését követően elnéptelenedett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új eredmények átírhatják az Inka Birodalom hajnalának történetét. A szakemberek szerint, ha a jövőbeli vizsgálatok alátámasztják a radiokarbonos vizsgálat eredményeit, azzal Pachacuti trónra kerülésének ideje és hódításainak kezdete legkevesebb két évtizeddel korábbra tolódik. Az inka művészet, építészet, várostervezés és mérnöki munka mesterművének tekintett Machu Picchut 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé.

Egészen furcsa, mit tartanak szépnek a perui falu lakói: macskabajuszt hordanak a nők, hogy vonzók legyenek

A matses törzs asszonyai külső szemmel igencsak szokatlanul festenek: itt ugyanis a nők macskabajuszszerű díszeket tűznek az orrukba.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük