Ez a világ első embert ábrázoló képe: 138 éve készítette Louis Daguerre

Ma 170 éve hunyt el Louis Daguerre, a fényképészet úttörője.

fenykepezogep-dgaerrotipiahoz
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dagerrotípia szó mindenki számára ismerős, a képrögzítési eljárás lényege már kevésbé. A módszert Louis Daguerre és Joseph Nicéphore Niépce fejlesztették ki.

Az eljárás a francia fizikus, feltaláló nevén vált ismertté. Louis-Jacques-Mandé Daguerre 1787. november 18-án látta meg a napvilágot, és pontosan 170 évvel ezelőtt, 1851. július 10-én hunyt el.

A dagerrotípia születése

Bár Joseph Nicéphore Niépce készítette a világ első fényképét 1827-ben, ám az eljárás a maga nyolcórás megvilágítási idejével túlságosan bonyolult volt. Tíz évvel később, 1837-ben Louis-Jacques-Mandé Daguerre elkészítette ennek egyszerűbb változatát, csupán 15-30 percnyi expozíciós idővel - mely 1842-re már 10-60 másodpercre csökkent. A dagerrotípiát ezüstréteggel bevont rézlemezre készítették, majd jód- - később bróm- vagy klór- - gőzben érzékenyítették. Az előhíváshoz még higanygőzre volt szükség. Az eljárást 1939-ben Daguerre megvételre ajánlotta a francia kormánynak, 1939. augusztus 19-étől pedig bárki szabadon használhatta a dagerrotípia módszerét. Ezt a napot tartják ma a fotográfia születésnapjának. A következőkben megmutatjuk a világ első embert - is - ábrázoló képét, valamint magát Louis Daguerre-t is.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük