A legkegyetlenebb cella volt a londoni Towerben: válogatott kínzásoknak tették ki a rabokat

A Tower börtön falai közt elképesztő mértékű kegyetlenkedés és rengeteg vér folyt.

GettyImages-174586184
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A londoni Tower erődként épült Hódító Vilmos parancsára 1078-ban a Temze északi partján, nevét a fehér toronynak nevezett részéről kapta.

Épületegyüttesét, mely két masszív falon belül helyezkedik el, többször bővítették, újították és alakították. A Tower mai kinézetét a 13. század óta őrzi, és kötelező látnivaló, ha valaki Londonban jár.

A Towerről röviden

A Tower idők során sokféle funkciót betöltött, de elsősorban királyi rezidencia volt. Kezdetben minden király itt lakott, és sokáig, egészen II. Károlyig szokás maradt, hogy innen indultak a Westminster-apátságba a koronázási ceremóniára, illetve itt töltötték a leendő királynők is az esküvőjük, illetve koronázásuk előtti éjszakát. Az épületben levéltár, kincstár, csillagvizsgáló és fegyvertár is is működött. Börtönként is funkcionált, de a híre sokkal rosszabb, mint a valóság, elsősorban királyi parancsra kerültek ide nemesemberek.

Ők megkülönböztetett bánásmódban részesültek, szolgák voltak velük, bútorokat vihettek magukkal, egyáltalán nem éltek rosszul, sőt. Közrendűek is kerültek a Tower falai közé rabként, általában valamilyen zendülés kapcsán vagy mert felségsértést követtek el. 

A rettegett Little Ease cella

Az öt hektáron elterülő Towernek egy körülbelül 0,37 négyzetméteres helyisége kelthette a legnagyobb félelmet a rabokban: a Little Ease, ami magyarul annyit tesz, kis nyugalom, maga lehetett a valósággá vált rémálom, mindössze 120 centi magas volt. A Tower fehér toronynak nevezett részében helyezkedhetett el, bár senki sem tudja, pontosan hol, de a turisták kedvéért újraalkották .

A Tower és a turisták kedvéért kialakított Little Ease.
A Tower és a turisták kedvéért kialakított Little Ease.

Akit a parányi, fullasztó, levegőtlen cellába zártak, megmoccanni is alig tudott. Felegyenesedni, testhelyzetét érdemben változtatni sem volt képes, ami borzasztóan kellemetlen lehetett egy idő után, ezért ebbe a cellába senki sem akart bekerülni. A lehetetlen testtartás okozta fizikai fájdalmakon túl a Little Ease pszichológiailag is kínozta rabjait a bezártság, a sötétség és a félelem miatt. A rabok nem tudhatták, meddig maradnak bent, és mit tesznek velük azután. Az apró szoba éppen ezért éles ellentétben állt a többivel, ahol akár kifejezetten jó körülmények közt élhettek a rabok. 

Ismert története 1534-re nyúlik vissza, amikor egy szerelmes őr meg akart szöktetni egy fogolyként őrzött nőt. John Bawd és Alice Tankerwille csaknem elérték a vár főkapuját, amikor elkapták őket. Alice Tankerwille-t megkínozták és felakasztották, Bawd pedig a Little Ease-be került. Az őr nevét nemcsak a szökési kísérlet kapcsán őrizte meg a Tower története: ő volt a rettegett cella első név szerint ismert rabja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Tower kínzóeszközei

A Little Ease mellett a kínzás klasszikus eszközei is megtalálhatóak voltak a Towerben. John Holland, Exeter harmadik hercege, aki a Tower hivatalos őre volt, 1447-ben kínzóállványt vitetett a börtönbe.

John Holland kínzóállványának replikája.
John Holland kínzóállványának replikája.

A kötelekkel ellátott állványon a rabot két irányba húzták, ezzel borzasztó kínokat okozva neki. Az eszközt úgy hívták Exeter hercegének lánya. Bilincseket is használtak, de névvel ellátott szerkezet volt a Scavenger lánya nevű vaskeret is. Előbbibe karjainál fogva függesztették a foglyot, utóbbiba a nyakát, a kezeit és a lábait csatolták be. Így a gúzsba kötéshez hasonló módon, a vérkeringést erősen akadályozó, és egy idő után valószínűleg kibírhatatlanul kellemetlen pozícióba került a test.

Ilyen volt a bilincsek nevű kínzóeszköz és a Scavenger lánya.
Ilyen volt a bilincsek nevű kínzóeszköz és a Scavenger lánya.

A Towerben nem vetettek alá a szenvedésnek minden rabot, ezt a nemes emberek esetében meg sem tehették. Száz évet felölelő periódus alatt 48 esetet jegyeztek fel, amikor alkalmaztak valamilyen eszközt a vallomás kicsikarására. Akkoriban ezeket nem is igyekeztek titkolni, hiszen teljesen legális és elfogadott volt a kínvallatás. Bár a raboknak számos esetben elegendő volt a megfélemlítés és az egyszerű verés is, hogy szóra bírják őket.

A Tower megszámlálhatatlan foglyáról maradtak fenn feljegyzések. Ezekből kiderül, hogy a legtöbbeket, gyilkosság, felségárulás vagy a királyság elleni összeesküvés miatt zárták be, de voltak, akiket politikai nézeteik vagy vallásuk miatt: 1546-ban Anne Askew protestáns vallásáért került a Towerbe. Stephen Happest 1555-ben erkölcstelen viselkedéséért és obszcenitásáért zárták egyenesen a Little Ease-be. 1581-ben Edmund Campion, vagyis Szent Edmund katolikus hitéért került a Towerbe. 

Guy Fawkes a katona és forradalmár, egy I. Jakab angol király elleni merénylet előkészületeiben vett részt 1604-ben. Egy névtelen figyelmeztetésnek hála, a puskaporos robbantás meghiúsult, és Fawkes 1605-ben a Towerbe került. Először a Little Ease rabja lett, illetve az Exeter hercegének lánya nevű keretben is megkínozták. Kötél általi halálra ítélték.

A Little Ease cellát egészen 1640-ig használták, amikor I. Károly megszüntette a kínvallatást. 

Előkelőségek, akiket a Towerben végeztek ki

A Tower és VIII. Henrik angol király neve vitathatatlanul összefonódik, hiszen családtagjai egész sorát végeztette ott ki vagy hagyta őket meghalni a falak közt. Boleyn Annát, hat felesége közül a másodikat, hűtlenség és felségárulás vádjával. George Boleynt, Boleyn Anna bátyját ugyancsak. Ötödik feleségét, Howard Katalint szintén a Towerben végeztette ki. A kegyetlen király egy másik rokona, Margaret Pole, Salisbury grófnője is a börtön falai közt lelte halálát, 67 évesen.

Az ismertebb kivégzettek sorában találjuk Jane Greyt, aki kilenc napig volt királynő Tudor Mária előtt, továbbá Robert Devereux-t, Essex grófját is, aki I. Erzsébet kedvence volt, de végül árulásért lefejezték.

A börtön utolsó jegyzett rabja Rudolf Hess volt, Hitler egykori helyettese, aki 1941-ben Skóciába menekült, de hamarosan a Towerben találta magát.

A Towerben 14. század óta ott őrzik a koronaékszereket és a nemzeti kincseket is, mindemellett vonzó turistalátványosság. Aki Londonba látogat, és minden jelentős épületet végigjár, semmiképp sem hagyja ki, és bizonyosan jut néhány kattintása az ott élő állandó lakóknak, a hollóknak is. A babona szerint e madarak őrzik a Towert és magát a királyságot. A különös mendemondák apropóján pedig essék szó a Tower állítólagos kísértetéről, a fejével a hóna alatt járó Boleyn Annáról: szellemét sokan vélték már látni az egykori börtön körül. 

Vlad Tepes kastélya

Máig áll a kastély, amelyben Drakula gróf, azaz Vlad Tepes élt: képek és érdekességek a borzongató építményről.

Ezt is szeretjük