A legkegyetlenebb cella volt a londoni Towerben: válogatott kínzásoknak tették ki a rabokat

A Tower börtön falai közt elképesztő mértékű kegyetlenkedés és rengeteg vér folyt.

GettyImages-174586184

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A londoni Tower erődként épült Hódító Vilmos parancsára 1078-ban a Temze északi partján, nevét a fehér toronynak nevezett részéről kapta.

Épületegyüttesét, mely két masszív falon belül helyezkedik el, többször bővítették, újították és alakították. A Tower mai kinézetét a 13. század óta őrzi, és kötelező látnivaló, ha valaki Londonban jár.

A Towerről röviden

A Tower idők során sokféle funkciót betöltött, de elsősorban királyi rezidencia volt. Kezdetben minden király itt lakott, és sokáig, egészen II. Károlyig szokás maradt, hogy innen indultak a Westminster-apátságba a koronázási ceremóniára, illetve itt töltötték a leendő királynők is az esküvőjük, illetve koronázásuk előtti éjszakát. Az épületben levéltár, kincstár, csillagvizsgáló és fegyvertár is is működött. Börtönként is funkcionált, de a híre sokkal rosszabb, mint a valóság, elsősorban királyi parancsra kerültek ide nemesemberek.

Ők megkülönböztetett bánásmódban részesültek, szolgák voltak velük, bútorokat vihettek magukkal, egyáltalán nem éltek rosszul, sőt. Közrendűek is kerültek a Tower falai közé rabként, általában valamilyen zendülés kapcsán vagy mert felségsértést követtek el. 

A rettegett Little Ease cella

Az öt hektáron elterülő Towernek egy körülbelül 0,37 négyzetméteres helyisége kelthette a legnagyobb félelmet a rabokban: a Little Ease, ami magyarul annyit tesz, kis nyugalom, maga lehetett a valósággá vált rémálom, mindössze 120 centi magas volt. A Tower fehér toronynak nevezett részében helyezkedhetett el, bár senki sem tudja, pontosan hol, de a turisták kedvéért újraalkották .

A Tower és a turisták kedvéért kialakított Little Ease.
A Tower és a turisták kedvéért kialakított Little Ease.

Akit a parányi, fullasztó, levegőtlen cellába zártak, megmoccanni is alig tudott. Felegyenesedni, testhelyzetét érdemben változtatni sem volt képes, ami borzasztóan kellemetlen lehetett egy idő után, ezért ebbe a cellába senki sem akart bekerülni. A lehetetlen testtartás okozta fizikai fájdalmakon túl a Little Ease pszichológiailag is kínozta rabjait a bezártság, a sötétség és a félelem miatt. A rabok nem tudhatták, meddig maradnak bent, és mit tesznek velük azután. Az apró szoba éppen ezért éles ellentétben állt a többivel, ahol akár kifejezetten jó körülmények közt élhettek a rabok. 

Ismert története 1534-re nyúlik vissza, amikor egy szerelmes őr meg akart szöktetni egy fogolyként őrzött nőt. John Bawd és Alice Tankerwille csaknem elérték a vár főkapuját, amikor elkapták őket. Alice Tankerwille-t megkínozták és felakasztották, Bawd pedig a Little Ease-be került. Az őr nevét nemcsak a szökési kísérlet kapcsán őrizte meg a Tower története: ő volt a rettegett cella első név szerint ismert rabja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Tower kínzóeszközei

A Little Ease mellett a kínzás klasszikus eszközei is megtalálhatóak voltak a Towerben. John Holland, Exeter harmadik hercege, aki a Tower hivatalos őre volt, 1447-ben kínzóállványt vitetett a börtönbe.

John Holland kínzóállványának replikája.
John Holland kínzóállványának replikája.

A kötelekkel ellátott állványon a rabot két irányba húzták, ezzel borzasztó kínokat okozva neki. Az eszközt úgy hívták Exeter hercegének lánya. Bilincseket is használtak, de névvel ellátott szerkezet volt a Scavenger lánya nevű vaskeret is. Előbbibe karjainál fogva függesztették a foglyot, utóbbiba a nyakát, a kezeit és a lábait csatolták be. Így a gúzsba kötéshez hasonló módon, a vérkeringést erősen akadályozó, és egy idő után valószínűleg kibírhatatlanul kellemetlen pozícióba került a test.

Ilyen volt a bilincsek nevű kínzóeszköz és a Scavenger lánya.
Ilyen volt a bilincsek nevű kínzóeszköz és a Scavenger lánya.

A Towerben nem vetettek alá a szenvedésnek minden rabot, ezt a nemes emberek esetében meg sem tehették. Száz évet felölelő periódus alatt 48 esetet jegyeztek fel, amikor alkalmaztak valamilyen eszközt a vallomás kicsikarására. Akkoriban ezeket nem is igyekeztek titkolni, hiszen teljesen legális és elfogadott volt a kínvallatás. Bár a raboknak számos esetben elegendő volt a megfélemlítés és az egyszerű verés is, hogy szóra bírják őket.

A Tower megszámlálhatatlan foglyáról maradtak fenn feljegyzések. Ezekből kiderül, hogy a legtöbbeket, gyilkosság, felségárulás vagy a királyság elleni összeesküvés miatt zárták be, de voltak, akiket politikai nézeteik vagy vallásuk miatt: 1546-ban Anne Askew protestáns vallásáért került a Towerbe. Stephen Happest 1555-ben erkölcstelen viselkedéséért és obszcenitásáért zárták egyenesen a Little Ease-be. 1581-ben Edmund Campion, vagyis Szent Edmund katolikus hitéért került a Towerbe. 

Guy Fawkes a katona és forradalmár, egy I. Jakab angol király elleni merénylet előkészületeiben vett részt 1604-ben. Egy névtelen figyelmeztetésnek hála, a puskaporos robbantás meghiúsult, és Fawkes 1605-ben a Towerbe került. Először a Little Ease rabja lett, illetve az Exeter hercegének lánya nevű keretben is megkínozták. Kötél általi halálra ítélték.

A Little Ease cellát egészen 1640-ig használták, amikor I. Károly megszüntette a kínvallatást. 

Előkelőségek, akiket a Towerben végeztek ki

A Tower és VIII. Henrik angol király neve vitathatatlanul összefonódik, hiszen családtagjai egész sorát végeztette ott ki vagy hagyta őket meghalni a falak közt. Boleyn Annát, hat felesége közül a másodikat, hűtlenség és felségárulás vádjával. George Boleynt, Boleyn Anna bátyját ugyancsak. Ötödik feleségét, Howard Katalint szintén a Towerben végeztette ki. A kegyetlen király egy másik rokona, Margaret Pole, Salisbury grófnője is a börtön falai közt lelte halálát, 67 évesen.

Az ismertebb kivégzettek sorában találjuk Jane Greyt, aki kilenc napig volt királynő Tudor Mária előtt, továbbá Robert Devereux-t, Essex grófját is, aki I. Erzsébet kedvence volt, de végül árulásért lefejezték.

A börtön utolsó jegyzett rabja Rudolf Hess volt, Hitler egykori helyettese, aki 1941-ben Skóciába menekült, de hamarosan a Towerben találta magát.

A Towerben 14. század óta ott őrzik a koronaékszereket és a nemzeti kincseket is, mindemellett vonzó turistalátványosság. Aki Londonba látogat, és minden jelentős épületet végigjár, semmiképp sem hagyja ki, és bizonyosan jut néhány kattintása az ott élő állandó lakóknak, a hollóknak is. A babona szerint e madarak őrzik a Towert és magát a királyságot. A különös mendemondák apropóján pedig essék szó a Tower állítólagos kísértetéről, a fejével a hóna alatt járó Boleyn Annáról: szellemét sokan vélték már látni az egykori börtön körül. 

Vlad Tepes kastélya

Máig áll a kastély, amelyben Drakula gróf, azaz Vlad Tepes élt: képek és érdekességek a borzongató építményről.

Ezt is szeretjük