Lángokban áll Európa legnagyobb menekülttábora - Megrázó képek a pusztításról
A görögországi Leszbosz szigetén található menekülttáborban több tízezer ember élt.

menekülttábor-tűz7
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerda hajnalban szörnyű dologra ébredtek Európa legnagyobb menekülttáborának lakói: hatalmas lángok csaptak fel a leszboszi Moria tábor területén, és szélsebesen terjedtek a könnyű anyagokból készült épületek között.

A Moria menekülttábor 2015-ben épült, és főleg közel-keleti faji, vallási, nemzetiségi vagy politikai üldözöttek számára készült. Az eredetileg háromezer főre tervezett, főleg konténerépületekből álló egység az évek során annyira kinőtte magát, hogy ma már közel húszezer ember tölti itt a mindennapjait a jobb élet reményében.

Hatalmas lángok a menekülttáborban

A tűz szeptember 9-én, szerdán hajnali két óra körül keletkezett a menekülttáboron belül, az eddigi vizsgálatok alapján több helyszínen is. Az okait egyelőre nem tudják pontosan, felmerült, hogy kívülről próbálták meg megsemmisíteni a tábort, de a belső gyújtogatás sem kizárt. Ez utóbbi elméletet az is erősíti, hogy kisebb lázadás tört ki a menekültek között a napokban, mivel 35 pozitív koronavírusos esetet találtak, de nem voltak hajlandóak a fertőzöttek karanténba vonulni. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a lángok ellen, de a helyzetüket nehezíti az erős szél, ami még jobban szítja a tüzet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük