Sok lányt öltöztetnek titokban fiúnak Afganisztánban: a bacha posh szokása nagyobb szabadságot ad a fiatal nőknek
A bacha posh gyakorlata lehetővé teszi az afganisztáni lányoknak, hogy megtapasztalják a szabadságot, a szülők pedig mentesülnek a megbélyegzés alól.

afgan lanyok cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során számtalan nő öltözött férfinak azért, hogy egyenlő bánásmódban részesülhessen: például megkaphasson egy bizonyos munkát, vagy bekerülhessen a seregbe, harcolhasson a háborúban. Bármilyen meglepő is, Afganisztánban a mai napig nem kopott ki ez a szokás.

Az ázsiai országban rengeteg család bújtatja fiúruhába lányait, a kulturális gyakorlatnak pedig több oka is van.

A bacha posh szokása Afganisztánban

A bacha posh nevet viselő hagyományról először körülbelül egy évszázada készült feljegyzés, ám valószínűleg ennél sokkal régebben alakult ki. Kezdetben a lányok azért mutatták magukat férfinak, hogy harcolhassanak, vagy nagyobb biztonságban élhessenek a háborúk idején, megóvják magukat az erőszaktól, a kiszolgáltatottságtól. A szokás még mindig él, bár egy kissé megváltozott a célja. 

Afganisztán patriarchális társadalmában a lánygyermekekre sokszor teherként tekintenek, ellentétben a fiúkkal, akikről úgy vélik, hasznos tagjai a családnak, a társadalomnak, hiszen pénzt keresnek, dolgoznak, továbbviszik a nevet, az örökséget. Amelyik családnak nem születik fiú utódja, azt gyakran megbélyegzik, lenézik, és szégyenben élhetik le életüket. Részben ezért is bevett szokás, hogy ha nem lesz fiuk, egy vagy több lánygyermeküket öltöztetik annak. A tradícióhoz az a hiedelem is kapcsolódik, hogy egy bacha posh gyermek megtöri az átkot, és az anya később képes lesz fiút szülni.

Fiúként élnek az afgán lányok

A kiválasztottakat kiskoruktól kezdve fiúruhákba öltöztetik, rövidre vágatják a hajukat, és férfinevet is kapnak. Az otthonukon kívül teljesen úgy viselkednek, mintha a másik nemhez tartoznának annak ellenére, hogy néha az emberek, például ismerőseik vagy tanáraik tudják, hogy valójában lányok. A bacha posh lehetővé teszi számukra, hogy iskolába járhassanak, elkerüljék a zaklatást, az erőszakot, szabadon és egyedül sétálhassanak a városban, olyan helyekre kísérhessék testvéreiket, amelyekre férfi nélkül nem mehetnének.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Észrevettem, hogy rövid hajjal és nadrágban senki nem néz rám, és nem zaklat az utcán. Nem kellett kendőt viselnem. Az emberek szemébe nézhettem. Beszélhettem fiúkkal és felnőtt férfiakkal is – mondta a Time magazinnak egy Faheema nevű lány, aki 12 évesen öltötte magára először az ellenkező nem álcáját, és 9 évet töltött fiúként.

- Bár lány voltam, kipróbáltam mindent, amit az afgán társadalom szerint nem tehettem volna meg. Erős lettem. Felelősséget vállaltam. Képeztem magamat és a testvéreimet. Segítettem édesapámnak a vendégeivel és a ház körüli műszaki munkákban is – tette hozzá.

Gyermekként még viszonylag egyszerű elrejteni a nőies vonásokat, a pubertáskor viszont jócskán megnehezíti a helyzetet. A fiatal hölgyek igyekeznek elfedni kebleiket, és gyakran hangjukat is elmélyítik, mert ha lebuknak az utcán, akkor durva bánásmóddal, zaklatással kell szembenézniük. Ilyenkor sokan iszlámellenesnek, transzszexuálisnak kiáltják őket, és nem menekülnek a társadalmi megbélyegzés elől. Éppen ezért a bacha posht általában tinédzserkorig, vagy maximum 18 éves korig alkalmazzák az apa döntése alapján, utána a fiataloknak újra lányként kell élniük – ám ez sokaknak okoz nehézséget.

A bacha posh problémái

A bacha posh segít elkerülni a családok stigmatizálását és szégyenét, valamint nagyobb szabadságot, tiszteletet ad a lányoknak, de közben számos problémát is felvet. Egyes pszichológusok úgy vélik, a gyakorlat nemcsak az emberi jogokat sérti meg, de identitászavart is okozhat. A Time magazinnak nyilatkozó Faheema például arról számolt be, hogy nem nőttek meg a mellei, a menzesze nagyon rendszertelen volt. Az orvosa úgy vélte, mentálisan már teljesen férfinak érzi magát, ez okozza a testi problémákat. Szintén jellemző, hogy az így felnőttek maszkulinná válnak az évek során. Vannak, akik később sem akarnak nőként élni, de rengetegszer előfordul, hogy komoly problémákat okoz a visszaváltozás.

Akik fiúként nevelkedtek és viselkedtek, nem sajátították el a női léthez szükséges készségeket, nehezen illeszkednek be így a társadalomba. Gondot okoz számukra, hogy megváltozik a velük szemben tanúsított bánásmód, illetve ők sem élhetnek már olyan szabadon, mint korábban. Nem kezelik őket a társadalom teljes értékű tagjaként, férjhez kell menniük, burkát kell viselniük, nem érezhetik már magukat biztonságban az utcán, főzniük kell a családjukra, nem nézhetnek az idegenek szemébe – és ez még csak néhány változás a sok közül.

A bacha posh-létet mindenki másképp éli meg, rengeteg lánynak okoz később gondot, de vannak olyanok is, akik örülnek, hogy megtapasztalhatták a szabadságot. Másképp ugyanis az afgán nőknek erre nincs lehetőségük.

Ilyen a nők élete a favellákban

Ha Brazília egyik legismertebb városa, Rio de Janeiro kerül szóba, a Megváltó Krisztus-szobor, a mesés tengerpartok és a karnevál mellett gyakran a hírhedt favellák is a figyelem középpontjába kerülnek. Nem véletlenül, hiszen az egész világon ismerik a nyomortelepek képét. A 2016-os olimpia kapcsán még inkább előtérbe került a csillagászati összegeket érő épületek mellett düledező favellák látványa, de az ott élők, főleg a nők életéről nagyon keveset tudni. Pedig van miről mesélniük.

Borítókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük