Ezért szeretik a magyar rendőrt a menekültek: szörnyű, amin átmentek előttünk
Görögország után felüdülés, ha magyar rendőrrel találkoznak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Inkább tízezer magyar rendőr, mint egy görög" - mondta az Indexnek a minap a Keletiben egy menekült. Valóban, eddig minden beszámoló és személyes tapasztalataink alapján is ki merjük jelenteni, hogy a hazai rendőrök nagy türelemmel végzik a munkájukat akkor is, amikor olyan robbanás közeli helyzet alakul ki, mint múlt héten a Keletinél vagy a napokban Röszkénél.

Macedón rendőrök a görög határnál

Ugyanez tőlünk délre, a balkáni menekültútvonal többi állomásáról már nem mondható el.

Gumibottal üdvözlik a menekülteket először az EU-ban

Ájultra vert és vérző menekültekről szóltak a beszámolók az elmúlt napokban, amikor Leszbosz szigetén mintegy 20 ezren zsúfolódtak össze. A menekültek Athénba akarnak menni, hogy onnan továbbállhassanak nyugatra, de úgy tűnik, ez arrafelé sem olyan egyszerű. A rendőrség pedig most is, mint eddig számtalanszor, gyakorta erőszakkal lép fel minden demonstráció ellen.

Az Amnesty International nyári jelentésében is kiemeli, hogy az új, balkáni menekültútvonal - amin Magyarországra is megérkeznek a menekültek – mennyire veszélyes. A rendszer kaotikus, így aztán a sokszor a hatóságok sem tudják, mi a teendő. Az már korábban is köztudott volt, hogy a görög rendőrök sokszor nem bánnak kesztyűs kézzel a menekültekkel. Gyakori az is, hogy kenőpénzt követelnek a menekültektől.

Rögös úton jutnak el Magyarországra

Miután a menekültek Törökországból tengeren át megérkeznek Görögországba, onnan Macedóniába kell eljutniuk, hogy aztán Szerbián keresztül Magyarországra érkezzenek, ahonnan továbbmennének nyugat felé. A görög-macedón határról elképesztő képek érkeznek hétről hétre. A hatóság folyamatosan igyekszik elzárni a határt, ám a több ezer felgyülemlő menekült előbb-utóbb óhatatlanul áttöri az akadályt. Ekkor általában rengetegen sérülnek meg, a rendőrség nem csak könnygázt, de gumibotot is bevet a menekültek ellen.

Több éves rutin

Görögországban nem csak a mostani menekülthullám okoz gondot, de már évekkel ezelőtt hírhedt volt az ottani hatóságok brutális fellépése az akkor még a mostaninál jóval szerényebb számú menekülttel szemben. Még a strasbourgi emberi jogi bíróság is megállapította, hogy a kínzás és az embertelen bánásmód tilalmába ütközik az, amit a görög hatóságok művelnek a menekülőkkel. Mostanában pedig a macedón hatóságok sem válogatnak az eszközökben.

Ezen a felvételen látszik, hogy válogatás nélkül ütlegelik a rendőrök a macedón-görög határon a menekülteket, és a gyerekek is bőven kapnak a könnygázgránátokból. Bár ezzel nem sikerül meggátolni, hogy bejussanak az országba a menekültek. Ezeket a felvételeket látva, és olvasva a fenti jelentéseket, nem meglepő, hogy szinte felüdülés, ha ezek az emberek Szerbiába vagy Magyarországra érkeznek, ahol ez a fajta brutalitás nem tapasztalható.

A magyar rendőrök profin állják a sarat

Sőt, a magyar rendőrök kifejezetten profin kezelik a helyzetet, és eddig higgadtak tudtak maradni. A Keleti pályaudvarnál semmiféle atrocitás nem történt, annak ellenére, hogy úgy tűnt, a kormány nem tudja, mi legyen. A kivezényelt rendőrök türelmesek voltak, és jól oldották meg a feladatukat akkor is, amikor a tömeg megindult a sztráda felé. Egy fotó bejárta ugyan a világsajtót, amin sínen fekvő férfi, anyuka és kisgyereke látható, azonban egy videóból kiderült, hogy a férfi rántotta le magával a nőt és gyerekét, nem a rendőrök bántották őket.

Röszkén pedig eddig csak paprikasprayt vetettek be, amiben nem sérült meg senki. Történik mindez annak ellenére, hogy a helyzet napról-napra feszültebb. Nem a levegőbe beszélt a magyar rendőröket méltató menekült a Keletiben.

Fotó: MTI/AP/Jannisz Papanikosz; mobilon: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ezt is szeretjük