Zseniális találmány a lélegző fal, és egyre több van belőle: elképesztően hatékonyan szűri a levegőt

A falakat különleges, lélegző festménnyel borították be, ami elképesztő módon képes megtisztítani a levegőt.

Lélegző falfesték
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az urbanizáció során a zöld területek nagy részét betonrengetegek váltották fel. Ahogy egyre zsugorodtak a szén-dioxid-elnyelő, fás területek, úgy nőtt párhuzamosan a légszennyezettség mértéke. 

Mindez természetesen annak is az eredménye, hogy nap mint nap eregetik a fosszilis energiából származó szennyező anyagokat a kémények és az autók kipufogói, és mára már egyre kevesebb szén-dioxid-semleges régió található a világon. Ennek megváltoztatása érdekében hozták létre a lélegző falfestéket.

Légtisztító falfesték

A klímakrízis vészharangjainak megkondulásakor a világ minden táján megmozdulások történtek a környezetszennyezés csökkentése érdekében, és ebbe a harcba az utcai művészek is beszálltak. Lengyelországban a Strefa Energii vállalat kezdeményezte "tüdőfalak" projekt részeként például légtisztító falfestmények jelentek meg a házak falain, amiknek elkészítésével a Donut Studio streetart művészeit bízták meg.

Annak ellenére, hogy sokan minden bizonnyal azonnal valamilyen növényi falra gondolnak, valójában ténylegesen egy szennyeződéseket elnyelő festékfajtát hoztak létre. A PF-10 Airsol festék egy négyzetméternyi festett falfelülete képes egy köbméter levegőt megtisztítani mindössze 45 másodperc alatt. Ahhoz, hogy kifejthesse áldásos hatását a különleges anyag, mindössze fényre van szüksége, és télen-nyáron ugyanolyan hatékonysággal funkcionál.

Ez a festék amellett, hogy erősíti a falakat, még öntisztulásra is képes, és ha ezer négyzetméternyi területet fednek be vele, az évente 32 tonna szennyező anyag eltávolítására képes a levegőből - erre a teljesítményre nagyjából száz fa képes. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A városi térben azonban egyre nehezebb fákat ültetni, bizonyos területetekre szinte lehetetlen, de ez az innovatív ötlet remek megoldásnak bizonyulhat a szmog elleni küzdelemben, és a karbonsemleges városok létrehozásában. Az olyan falfelületek, amik eddig csak kihasználatlanul, üresen álltak, egyszeriben a város tüdejévé válhatnak.

A kitalálók szerint az ilyen jellegű modern technológiai megoldások nélkülözhetetlenek annak érdekében, hogy csökkentsük a környezeti károkat, amiket mi magunk okoztunk. Jelenleg Lengyelországban terjednek gombamódra ezek a lélegző falfelületek, de idővel talán több országban is megjelennek a tüdőfalak.

Így készíts álomszép növényfalat az erkélyre

A fali kert látványa imádni való, és akár erkélyen is meglepően könnyű kialakítani.

Így készíts álomszép növényfalat az erkélyre: nem szárad ki, ha jól csinálod

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük