A túrázó észrevett valamit a tó felett: félelmetes látványt videózott le
Izgalmas, már-már földöntúli látványban volt része, amit szerencsére meg is örökített.

to
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 27 éves svájci túrázó, Peter Maier igazi kalandvágyó személyiség, hátizsákjában pedig egyszerre mindig több kamera is lapul, hogy egészen biztosan ne maradjon le a lélegzetelállító természeti jelenségekről. Persze, mindehhez szerencse is kell, ám ezúttal abból sem volt hiány.

Maier éppen ausztriai hotelszobájának teraszán pihent, amikor különös dolog történt a Millstatti-tó felszínén: a férfi égi cunamihoz hasonlította a látványt, amit nyomban videóra is vett. A lélegzetelállító felvétel bejárta az internetet, már közel kétmillióan látták. 

Elképesztő természeti jelenség

A légzuhatag, más néven lecsapódó légtest - angolul downburst - olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közvetlen közelében. 

Többnyire csupán pár percig tart, ám ezalatt akár 240 km/h-s szélsebesség is előfordulhat. Amit Maier látott, az a downburst egyik fajtája, az úgynevezett microburst, melynek négy kilométernél kisebb az átmérője.

Persze az átlagembert vajmi kevésbé érdekli a légzuhatag átmérője, hiszen megbabonázza a leginkább egy hatalmas tornádóra, esetleg atomrobbanásra emlékeztető jelenség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - A szuperhold fényében tört ki a vulkán

A szuperhold szupersége abban rejlik, hogy ilyenkor az égitest legtávolabbi pontjához viszonyítva nagyjából ötvenezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, ennélfogva a normál méretéhez képest durván 14%-kal nagyobbnak tűnik. Maga a szuperhold kifejezés pedig az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontjára eső teliholdciklust jelenti. Nézd meg képeken a rendkívüli pillanatokat!

Kép: Pixabay.

Ezt is szeretjük