Még Indiában is jobb a levegő, mint Magyarországon egy friss felmérés szerint
Elkeserítő jelentést közölt az Európai Számvevőszék.

szmog 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország a negyedik legrosszabb levegőjű ország az uniós rangsorban: még Kínában és Indiában is jobb a levegő, mint nálunk - olvasható az Európai Számvevőszék közleményében

Az uniós források felhasználását ellenőrző szervezet szerint, bár az Európai Unió forrásai hozzájárulnak a levegőminőség javulásához, a várt eredmények sokszor elmaradnak.

Magyarország a negyedik legrosszabb

Száz lakosra vetítve 1,8 elveszett egészséges évet jelent Magyarországon a légszennyezettség, ami több mint kétszerese az uniós átlagnak, és nagyobb, mint a kínai vagy indiai értékek. Bulgária, Csehország, Lettország és Magyarország lakossága még a hírhedten szmogos kínai és indiai településeken élőknél is több egészséges évet veszít a légszennyezettség miatt.

A légszennyezettség jelenleg a legnagyobb környezeti kockázat az egészségre nézve az Európai Unióban. A helyzet még a jelentésben becsültnél is súlyosabb lehet, mivel a mérésekre nem feltétlen a megfelelő helyszíneken kerül sor - figyelmeztet az ECA, mely alapvetően azt vizsgálja, hogyan költik az egyes tagországok az uniós forrásokat.

Bár az Európai Unió az elmúlt évtizedekben bizonyos kibocsátási értékek terén jelentős javulást ért el, a levegő minősége nem javult hasonló mértékben a jelentés szerint. Az eredményeket súlyosbítja, hogy az Európai Unió bizonyos iránymutatásai kevésbé szigorúak, mint az Egészségügyi Világszervezetéi -WHO.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Európai Bizottság jogi eszközökkel is igyekszik kikényszeríteni az előírások teljesítését, ám a tagországok folytatólagosan megszegik azokat. Legutóbb 2018 májusában indított eljárást a Bizottság kilenc uniós tagállam, köztük Magyarország ellen a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt, amiért az érintett tagállamok súlyos bírságra is számíthatnak.

- Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek - közölte 2019. február 20-án az LMP írásbeli választ igénylő kérdésére az agrárminiszter.

A 10 éves kihívás így már nem olyan vicces: ennyit változott a Föld az elmúlt években

Időről időre felbukkan egy-egy új őrület a közösségi oldalakon, most éppen a #10yearschallenge, melynek lényege, hogy a felhasználók megmutathatják egymásnak, mennyit változtak tíz év alatt.  Mondanunk sem kell, rengeteg vicces pillanatot okoznak ezek a fotók, lelkes természetvédők azonban furfangosan továbbgondolták a dolgot, és rávilágítottak: a Föld élővilága talán soha nem szenvedett még annyit az ember pusztításától, mint az elmúlt években.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük