Íme, a ponthatárok! Ennyivel lehetett bejutni a népszerű szakokra
110 ezren várták a felvételi ponthatárokat, a népszerű szakokra nagyon nehéz volt bejutni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hoffmann Rózsa korábbi jóslatával ellentétben kevesebben felvételiztek idén egyetemre vagy főiskolára, azonban így is közel 110 ezren várták a felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatalát.

A legnépszerűbb szakok között a mérnök és az informatikus is szerepelt, de legnagyobb számban az ELTE Bölcsészettudományi Karára próbáltak bejutni.

A felvetteket levélben értesítik

Bár a ponthatárok este nyolc órától nyilvánosak, a felvételizőknek érdemes egyedi azonosítójukkal belépni a felvi.hu-ra, és itt ellenőrizni, hogy minden feltételnek megfeleltek-e, és valóban felvételt nyertek-e a megpályázott felsőoktatási szakra.

Azokat, akik felvételt nyertek, az Oktatási Központ levélben is értesíti erről, illetve a felsőoktatási intézménytől is levelet kapnak hamarosan, melyben nemcsak a felvételről, de a beiratkozás részleteiről is tájékoztatják őket.

Idén egyébként a felvételizők 80%-a jelentkezett állami ösztöndíjas szakra, és 82 661-en nappali tagozatos képzést jelöltek meg.

13 950-en jelöltek meg első helyen műszaki alap- vagy osztatlan szakot, így 2012-ben ez a legnépszerűbb oktatási terület. A második helyen a gazdaságtudományi - 11 421 jelentkező -, a harmadik helyen pedig a bölcsészettudományi - 9187 jelentkező - terület áll.

A tíz legnépszerűbb alapszak egyébként sorrendben a gépészmérnök, a mérnökinformatikus, a gazdálkodás és menedzsment, a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi gazdálkodás, a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem és marketing, a műszaki menedzser, a gazdaságinformatikus és a villamosmérnök.

A felsőoktatási intézmények közül a legtöbben az ELTE Bölcsészettudományi Karára jelentkeztek, ezt követi a Corvinus Gazdálkodástudományi Kara, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara. A ponthatárokról bővebben itt olvashatsz.

Ponthatárok népszerű egyetemek népszerű szakjain, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas képzésen

Egyetem Szak Ponthatár
ELTE Bölcsészettudományi Kar kommunikáció és médiatudomány 449
BCE Gazdálkodástudományi Kar gazdasági informatikus 415
BME Gépészmérnöki Kar gépészmérnök 391
BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar kommunikáció és médiatudomány 449
BGF Külkereskedelmi Kar nemzetközi gazdálkodás - magyar nyelven 465
BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar mérnökinformatikus 365
PE Műszaki Informatikai Kar villamosmérnök 254
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar pszichológia 449
SE Általános Orvostudományi Kar általános orvos 435

 

Ezt is szeretjük