3 milliárddal támogatja az állam a pályakezdők munkához jutását: íme, a részletek

A program a tapasztalattal nem rendelkezők munkába állását segíti.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

3 milliárd forintos munkaerő-piaci programot indít a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium - jelentette be Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A konstrukció keretében a munkaadók a 2012. szeptember 1. és december 31. között foglalkoztatott, regisztrált pályakezdő álláskeresők után támogatásként megkapják a bér és a szociális hozzájárulási adó összegét a minimálbér kétszereséig - mondta az államtitkár.

Esély a szakképzetleneknek is

Számítások szerint a keret 3000-3500 pályakezdő munkába állását segítheti - közölte Czomba Sándor.

Az Első munkahely garancia elnevezésű új program 3 milliárd forintos keretét a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítják. A program célcsoportja a fiatal álláskeresők, ezen belül a pályakezdők, kiemelten a szakképzetlenek és a tartósan munkanélküliek.

Czomba Sándor elmondta: Magyarországon jelenleg 220 ezer 25 éven aluli fiatal dolgozik, és ebben a korcsoportban körülbelül 86 ezren regisztrált munkanélküliek. Ebből 58 ezer pályakezdő, ezen belül a szakképzetlenek száma több mint 24 ezer.

Az államtitkár szerint a pályakezdő fiatalok egyik legnagyobb problémája, hogy a munkatapasztalatok hiánya miatt nem alkalmazzák őket. A most ismertetett megoldással a tárca szeretné elérni, hogy minél több pályakezdő fiatal szerezhessen gyakorlatot.

A köztisztviselők is több tapasztalatot szerezhetnek

A tapasztalatszerzést segítené elő az is, ha kibővülne a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program: egy kormányrendelet-tervezet lehetőséget adna arra, hogy a jövőben a pályakezdő, de már a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők, munkavállalók is részt vehessenek az ösztöndíjjal szakmai tanulmányúton külföldi közigazgatási intézményeknél.

Az ösztöndíjról szóló kormányrendelet módosításának tervezetét szerdán tette közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kormányzati honlapon.
A tervek szerint a minisztériumok évente négy szakmai ösztöndíjast küldhetnének ki tapasztalatszerzésre.

A külföldön eltöltött idő alatt a tisztviselők megismerhetik az adott ország közigazgatási működését, az ott szerzett szakmai tapasztalatokat pedig itthoni munkájuk során kamatoztathatják - olvasható a kormany.hu oldalon.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A KIM idén március 1-jén második alkalommal indította el az először tavaly meghirdetett közigazgatási ösztöndíjprogramot, amelyet csaknem 250 fiatal diplomás teljesített sikeresen, így ők az idei év elejétől a magyar közigazgatásban dolgoznak. A programban részt vevő ösztöndíjasok gyakorlatukat nemcsak a magyar közigazgatásban, hanem külföldön, egy európai uniós ország minisztériumában vagy más közigazgatási intézményében is teljesítik.

Ezt is szeretjük