Elkészítették a világ legnagyobb felbontású fotóját - Meglepődsz majd, mi van a képen
Az űr felfedezésére használt szuperkamerát először egy mindenki számára ismerős növényen tesztelték.

kamera
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy érezhetjük néha, hogy a technológia folyamatos fejlődésével már egyre nehezebb olyan dolgokat megalkotni, amiket még nem látott a világ. A kutatók és fejlesztők viszont egészen más állásponton vannak, hiszen mindig van hova fejlődni, vagy éppen a már meglévő dolgokon javítani.

Ez a fényképkészítés világára is igaz, hiszen mindig próbálnak nagyobb és nagyobb felbontásban gondolkozni, hogy a lehető leginkább tűéles legyen a végeredmény. Nemrég megalkották az eddig ismert legnagyobb felbontású digitális fotót, ami 3200 megapixeles képet ad.

Egy zöldség látható a világ legélesebb képén

A Chilében található Vera C. Rubin teleszkóp a világ egyik legmodernebb távcsöve, amivel nemcsak a világegyetemet lehet kutatni, hanem egészen elképesztő felvételeket is készít majd az univerzumról. Mivel élesben még nem vetették be a teleszkópot és annak 3200 megapixeles kameráját, így csak a tesztelés alatt tudták kipróbálni a műszert, és ehhez egy különleges zöldséget, a pagodakarfiolt vagy más néven romanesco brokkolit választották.

Nem véletlenül esett a választás erre a növényre, hiszen tökéletesen fraktál jellegű, vagyis végtelenül komplex geometriai alakzat, aminek szerkezete önismétlődő, valamint rügyeinek eloszlása logaritmikus spirált követ. Épp ezért tökéletesen megfelelt a feladatra, hogy teszteljék a teleszkóp érzékelőit, hiszen fontos volt, hogy a szerkezet minden kis részletet megörökítsen.

Élesben csak néhány év múlva bizonyíthat

A kamera összeszereléséért és teszteléséért felelős tudós, Aaron Roodman szerint már ez is hatalmas teljesítmény, hiszen korábban még soha nem készült ennyire részletes fotó, de még sok fejlesztés szükséges ahhoz, hogy élesben is tudják kamatoztatni ezt az áttörést. Úgy látják, hogy talán már jövőre elkészülhetnek a legelső felvételek, de 2022 októberéig mindenképp üzembe szeretnék állítani a kamerát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A helyzetet nem könnyítette meg a koronavírus-járvány, hiszen volt, hogy hetekre le kellett állítani a kutatást. Ám a fő problémát sokkal inkább Elon Musk tervezett műholdjai jelentik, melyek ellen már több tudós is felszólalt. Most ismét felmerült a probléma, hogy az objektumok miatt az expozíciók akár 30%-a is elveszhet az éjszaka első és utolsó óráiban, és a szürkületes expozíciók majdnem 50%-a szennyezett lesz.

Épp a cipőjét tisztíttatta, ő lett az első fotózott ember - A történelem első fényképei

Az első fotók készítői talán nem is sejtették, milyen jelentős mérföldkő ez az emberiség történetében.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük