Furcsa dolog rejtőzött a vulkán belsejében: félelmetes mélységig fúrtak le érte a kutatók
A felfedezés valóban sok mindent megváltoztathat.

nagykep?cikkid=169373&kep=izland-vulkan1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Befejeződött a világ legmélyebb, 4659 méterre lenyúló vulkáni lyukának fúrása Izland délnyugati részén. Az Izlandi Mélyfúrási Projekt geológusai 427°C-ot mértek a lyukban, és 21 méternyi fúrt magmintát is begyűjtöttek, amelyet alapos elemzés alá vonnak a következő hónapokban - írta a BBC News.

A fúrási munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek a Reykjanes-félsziget vulkánján, amely hétszáz évvel ezelőtt tört ki utoljára. Az eredeti cél az ötezer méteres mélység elérése volt, ahol a hőmérséklet valószínűleg eléri az 500°C-ot.

Mit találtak, és mire jó ez?

Ilyen mélységben az olvadt kőzet keveredik a vízzel. A forró folyadék úgynevezett szuperkritikus állapotban van: egyszerre nagyon magas nyomás alatt áll, és extrém hőmérsékletű. Ez azt jelenti, hogy sem nem gáz, sem nem folyékony halmazállapotú, de mindkettőnél több energiát rejt magában.

A szakemberek elmélete szerint, ha ezt a - leginkább folyadékszerű gázként leírható - szuperkritikus vizet felhozzák a felszínre, és árammá alakítják, akkor akár tízszer több energiát is nyerhetnek, mint a hagyományos geotermikus kutakkal.

A kép illusztráció.

Amikor a geológusok megközelítették az ötezer méteres mélységet, egyre nehezebbé vált a fúrás, ezért 4659 méternél végül leálltak. Szerencséjükre azonban ebben a mélységben is elég magas volt a nyomás ahhoz, hogy szuperkritikus gőzzel találkozzanak.

A három évesre tervezett projekt következő hónapjaiban hideg vízzel töltik fel a kutat, hogy kiszélesítsék azt. Ezután megvárják, amíg a lyuk újra felmelegszik. A kút hőmérséklete várhatóan az 500°C-ot is meg fogja haladni.

Mindezek mellett a munkálatok egyedülálló betekintést engednek a kutatóknak egy vulkán legmélyére, és segíthetnek a tűzhányók működésének jobb megértésében is.

Ezt is szeretjük