Kétségbeejtő rekord dőlt meg júliusban: a NASA még sosem látott ilyen aggasztó adatokat
Égetően sürgős lenne megoldást találni.

fold-meleg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei év júliusának időjárása a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének elemzései szerint nemcsak a tavaly mért adatokat múlta felül, de a 137 évre visszanyúló mérési nyilvántartásuk eddigi júliusi rekordjait is megdöntötte, ezzel pedig a tavalyi augusztussal fej-fej mellett állnak a legforróbb hónapok listájában.

Az aggasztó adatokat tovább súlyosbítja a tény, hogy a 2016-os esztendőben még a Csendes-óceáni El Niño áramlat fokozta a felmelegedést, amely minden alkalommal megmutatkozik a mérésekben. Idén azonban a trópusi térség felől meleget hozó áramlat hiányában is rekordmeleget mértek. 

- Meglepő, hogy 2017 júliusán rekordot rögzítettek annak ellenére, hogy ehhez most nem járult hozzá a 2016 júliusában és augusztusában jelen levő El Niño – nyilatkozta a ThinkProgressnek Michael Mann klimatilógus. – Az Antarktiszi-félsziget extrém meleg hőmérséklete különösen aggasztó a Larsen C selfjég darabjának leválása miatt, amelyről többször hallhattunk már.

julius-forrosag

A NASA fenti térképe egyértelműen megmutatja, hogy az 1950 és 1980 közötti adatokhoz képest mely területek hőmérséklete nőtt meg ugrásszerűen júliusban. A szélsőséges mértékű felmelegedés az Antarktisznál a legszembetűnőbb, itt egészen 8°C-os különbséget mértek.

Az elemzések rendkívüli fontossággal bírhatnak, hiszen az El Niño-hatás nélküli hőmérsékleti rekordok megmutatják, hogy a globális felmelegedés üteme sokkal erősebbé vált, mint valaha, ezért azonnali cselekvést igényelne egy katasztrófa elkerülése érdekében.

Ezt is szeretjük