Vészjósló dolgot vettek észre az Antarktiszon - Jég helyett valami egészen mást találtak
A kontinens többé nem az örök fehérség birodalma.

antarktisz-zold-nagy
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zöldellő mohás vidéket találtak a kutatók az Antarktisz egy északi félszigetén. A megfigyelések azt mutatják, hogy az elmúlt 50 év során a kontinens egyes területeinek biológiai működése és tája jelentősen megváltozott, és mindezt csupán a kezdetnek vélik a tudósok.

Az Antarktiszon az utóbbi időben két mohafajt is beazonosítottak, ám megdöbbentő változásokat jegyeztek fel a növekedési mintájukban: ami egykor kevesebb mint 1 millimétert nőtt évente, ugyanennyi idő alatt ma átlagosan 3 millimétert nő.

Mégsem az örök jég birodalma

Matthew Amesbury, a brit Exeter Egyetem kutatója elmondta, hogy - bár az emberek úgy gondolnak az Antarktisztra, mint egy egybefüggő jeges helyre -, úgy tűnik, akad rajta zöld terület, ami minden bizonnyal egyre nagyobb lesz. Hiába tűnik úgy, hogy ezek az ökoszisztémák távol esnek az embertől, a klímaváltozásban ugyanúgy érintettek.

A Current Biology című tudományos szaklapban közzétett tanulmány szerint a kontinens kevesebb mint 1 százaléka alkalmas a növényi életre, a félsziget 640 kilométeres területén viszont többször is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, ami segíti a rétegekben egymásra növekvő mohák megélését.

Vissza a Pliocénbe?

Rob DeConto, a Massechusetts Egyetem glaciológusa a The Washington Postnak elmondta, hogy a légkör széndioxid-szintje olyan magas, ami a Pliocén óta ismeretlen a Földön. 3 millió évvel ezelőtt a jégtakaró sokkal kisebb, a tengerszint jóval magasabb volt. Ha tehát az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása továbbra sem csökken, a kontinens gyakorlatilag visszamegy a geológiai időben.

A kutatók hozzátették azt is, hogy az Antarktiszon talált mohás terület egyébként még mindig csekélyebb, mint az Arktiszon felfedezett zöld térség, amit még a műhold is képes volt lefotózni.

Ezt is szeretjük