3 szakma, amivel könnyedén meggazdagodhatsz
Míg diplomások ezrei munkanélküliek, addig szakmát kevesen tanulnak. Pedig akár milliomos is lehetsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem titok: manapság lasszóval sem lehet jó szakembert fogni. Ennek ellenére diplomások ezrei kerülnek ki évről évre a felsőoktatási intézményekből - növelve a munkanélküliek egyébként sem alacsony számát.

A szakemberhiány hazánkban évek óta probléma, egyes előrejelzések szerint - ahogy arról a Metropol is beszámolt szeptember 30-i számában - a közeljövőben akár százezres nagyságrendben hiányoznak majd a jól képzett szakmunkások.

Pedig egy-egy szakmával az ember akár nagyobb karriert futhat be, mint a diplomával rendelkező fiatalok. Csupán tudni kell, melyik az a szakma, amely igazán nagy sikerrel kecsegtet, és melyik teszi lehetővé, hogy akár néhány éven belül saját vállalkozásod legyen. A következőkben ebben segítünk!

Mézes-mázos siker, avagy cukrásznak áll a világ

Bár nem mindenki édesszájú, tény, hogy a többség odavan az édességekért - nem véletlenül tartják annyira becsben a különleges cukrászdákat.
A sütés-főzés egyébként is nagy népszerűségnek örvend manapság a konyhafalakon kívül is, így ha szeretsz szorgoskodni a konyhában, és tehetséged, na meg kreativitásod is van a dologhoz, érdemes lehet elgondolkoznod a cukrászmesterség elsajátításán.
A cukrász végzettség már OKJ-s tanfolyammal is megszerezhető, a tanfolyam feltétele pedig a végzettség tekintetében csupán az általános iskola nyolc osztályának elvégzése. A képzési idő általában három év - felnőttképzésben általában jóval kevesebb -, a képzés pedig iskolai rendszerben és felnőttképzésben is végezhető.

Sikertörténet
A cukrász szakma kapcsán ne a hagyományos cukrászdák jussanak azonnal az eszedbe! Sütiket és tortákat lehet másként is készíteni, például úgy, ahogy Horváth Eszter csinálja a Sugar! cukiban. Kattints ide!

Aki varr, szab, szűkít, bővít és átalakít

A konfekcióruhák világát éljük, ahol egy pulóver minden méretben, és a szivárvány szinte összes árnyalatában megvásárolható. Ha meg vállban kicsit szűk, vagy éppen derékban áll el, akkor ne vedd meg, szabót ugyanis aligha találsz, aki átalakítaná. Na nem azért, mert nem vállalják, hanem, mert az országban alig akad női szabó. Persze nem is mindenkinek esik kézre a tű meg a cérna, ám ha szeretsz varrogatni, és a fantáziád is bővelkedik egyedibbnél egyedibb ötletekben, akkor hagyd ott az irodai munkát, és válts pályát - sosem késő. Az pedig, hogy könnyedén el tudsz majd helyezkedni vele, nagyjából biztos, a női szabó ugyanis kimagasló helyet foglal el a hiányszakmák között.

A szakma rejtelmei az előzőekhez hasonlóan OKJ-s tanfolyam által sajátíthatók el, iskolai rendszerben három év alatt, felnőttképzés keretén belül pedig ennél rövidebb idő alatt. A jelentkezés feltétele szintén csupán az általános iskolai nyolc osztály elvégzése, a tanfolyam közben pedig bárkinek lehetősége van specializálódni férfiruhákra, gyermekruhákra vagy éppen lakástextilekre.

Tudtad?
Egy-egy szakmával a zsebedben nemcsak alkalmazottként helyezkedhetsz el, hanem saját vállalkozásra is szert tehetsz. Az Európai Unió évente számos pályázatot ír ki kezdő vállalkozóknak, és támogatja is azokat. Emellett jó néhány banknál elérhetőek olyan hitelkonstrukciók, melyek kifejezetten vállalkozások elindításához ajánlottak.

Göndöríts, bodoríts, igazíts!

Egy jó frizura éppen annyira fontos, mint egy alkalomhoz illő cipő, egy dögös kis táska a randira, vagy éppen egy jól sikerült smink, ami kiemeli a szépséged. Jó fodrászt találni azonban éppen annyira nehéz, mint más szakembert: ez a szakma ugyanis az ország több megyéjében is hiányt szenved megfelelő szakemberekben.
Ha hajlandó vagy a stresszes irodai életedet egy kissé lazább, és valószínűleg jóval kreatívabb munkára cserélni, akkor fodrászként akár még sikered is lehet.
A szakma fortélyai elsajátíthatók OKJ-s képzés keretein belül, iskolarendszerben vagy felnőttképzésben.

A tanfolyamok átlagos időtartama a cukrászhoz hasonlóan három év, felnőttképzés esetén pedig ennél jóval kevesebb. Feltétel a nyolc általános iskolai osztály elvégzése, de alkalmassági vizsga általában nem szükséges.

Természetesen mindenkinek saját joga eldönteni, hogy melyik munka okoz igazi örömöt is számára, és melyikkel éli meg a legtöbb sikerélményt. Ha viszont úgy érzed, a jelenlegi állásod nem elégít ki, akkor válts! Látogass el a Szakképesítések.hu oldalra, ahol nemcsak a hiányszakmákkal kapcsolatban tájékozódhatsz, de megtudhatod, melyik tanfolyamot hol végezheted el, és milyen támogatásokra tarthatsz igényt!
Ezt is szeretjük