A 3 legjobb olasz étterem

Bazsalikommal, paradicsommal

Kedveled az olasz konyhát, a bazsalikom és az érett paradicsom ízét? Eláruljuk, hol találod meg!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olaszország nemcsak napsütötte strandjaival és csodálatos, sziklás partjaival hódít, hanem a konyhájával is. A lasszóként pörgetett, majd izzó kemencében sütött pizzának nincs párja, ahogy a spagettit sem tudja még egy nép olyan ínycsiklandozóan elkészíteni, mint az olaszok.

Aki rajong az itáliai ízekért, annak legalább egyszer kötelező azt helyben megkóstolnia - például egy romantikus olasz városka pizzázójában -, addig azonban marad a hazai. Hogy hol is érdemes ma olasz ételt enni? A következő három helyen biztosan!

A raviolik, rizottók és tiramisuk otthona: Fausto's Étterem

A Fausto's a 7. kerületi Dohány utcából költözött át a Székely Mihály utcába, és hozta magával mindazt, amit korábban szerettek az olasz ízekért rajongók. A hely szolid eleganciával rendelkezik, amely a megnyugtatóan minimalista designra is hatással van.
Konyhája elsősorban friauli - Friaul Olaszország egyik északkeleti tartománya -, de megjelennek a régión kívüli olasz polgári konyhák hagyományos ételei is. Az étterem különböző fórumokon többször is elnyerte a Magyarország legjobb étterme címet - bizonyos, hogy évek óta stabilan az élvonalba tartozik. Na persze Olaszországban ehhez többet kellene nyújtania, de igaz, hogy ott a megfelelő nyersanyaghoz is lényegesen könnyebb a hozzáférés.
Az antipastik minősége változó, a primik - tésztaételek, raviolik, rizottók - a jó és a nagyon jó között mozognak. A húsok, halak és mártások terén gyakran mérsékeltebb a teljesítmény, a desszertek pedig a szolid polgári konyhát idézik.

Válogatás az étlapról: libamájas burgonyakrémleves, meleg vadlazac-carpaccio tonhalszószban, libamáj grillezett mozzarellával, taglioni homárral, királyrákkal gratinírozott sügérfilé.
Borlap: széles választék olasz és hazai pincészetek boraiból.
Szerviz: kifogástalan. Ma a legjobb szerviz Magyarországon.
Árak és kínálat bővebben: www.fausto.hu »

Olasz sarok a Kempinskiben: Ristorante Giardino

A Ristorante Giardino az ötcsillagos Kempinski Hotel étterme, a közönség túlnyomórészt szállodavendég és külföldi üzletember - talán nem véletlenül, hiszen az árak nem éppen átlagosak, a szálloda adottságaihoz igazodnak. A környezet elegáns, diszkrét, alapvetően semleges. A felújított Fashion Streetre néző napfényes télikert dús növényzete mégis barátságosságot hoz bele.
Konyhája alapvetően olasz, néhány magyaros fogással, így az étterem két különböző étlapot kínál: egy modern olaszt, és egy "nemzetközi-magyarost". Jellemzőek a könnyű fogások és a klasszikus összeállítások, egy-egy extravagánsabb kitérővel, elsősorban a desszertek között. A konyha alapvetően jó minőségű alapanyagokkal dolgozik, elkészítésüknél azonban a technológiák precizitása nem mindig kap kellő figyelmet.

Válogatás az étlapról: libamájpástétom, vegyes antipasti, borjúszűzérme parmezános kéregben, szarvasgombás mártással, bárányfilé babon, Szt. Péter hal, tiramisu.
Borlap: széles borkínálat neves hazai pincészetek boraiból - sajnos azonban kiemelkedően magas áron.
Szerviz: formális, udvarias.
Árak és kínálat bővebben: www.kempinski-budapest.com »

Olaszország minden íze egy helyen: Ristorante Krizia

A Ristorante Krizia barátságos, rusztikus vendéglő a Belvárosban, berendezése már egy kicsit megkopott az idők során. Kis mérete és egyszerűsége családias jelleget kölcsönöz neki, étlapja és árszínvonala ugyanakkor elegánsabb kategóriába pozicionálja. Sok a külföldi vendég, és jó tudni, hogy délután bezár.

A Krizia Olaszország minden részéből kínál autentikus, klasszikus ételeket, időnként nemzetközi kitekintéssel - libamájpástétom, kacsamell zöldtea-szószban - azonban megjelenik néhány újszerű kompozíció is az étlapon.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Szezonális alapanyagok és menük, valamint számos halétel jellemzi, emellett pedig alkalmanként feltűnik egy-két kiemelkedő minőségű alapanyag is. Néhány éve sokan a legjobb olasznak tartották.

Válogatás az étlapról: bivalymozzarella paradicsommal, szélesmetélt vargányával, Szent Jakab kagylóval, borjúlábszárszelet milánói sáfrányos rizottóval, olívaolajos sült tengeri süllő tenger gyümölcseivel, marha vesepecsenye parmezánnal, marsalamártásban.
Borlap: nagy választék olasz pincészetek boraiból.
Szerviz: változó.
Árak és kínálat bővebben: www.ristorantekrizia.hu »

A cikk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Étterem- és borkalauz 2008 alapján készült.

Az egyedülálló kalauz nemzetközi koordináta-
rendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon értékeli és ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket. Hiteles kalauzként olyan iránytű, amely a minőség irányába mutat. Lehetővé tesz egy egészséges versenyt, orientálja a látogatót, és egyben visszajelzés az éttermeknek is. A hiánypótló kötet a több mint 150 tesztelt étterem értékelésén kívül közel 1400 étterem, vendéglő és kastélyszálló címét és elérhetőségét, illetve a hazai borok és szőlőtermesztő birtokok minősítését tartalmazza térképekkel. Ezen kívül megtudható belőle, hogy melyik a 12 legjobb magyar étterem, hol található a legjobb hagyományos magyar konyha, hol a legjobb a szerviz, és melyek a legjobb hoteléttermek.

Kiadja: Alexandra Kiadó.
Ára: 2999 forint.
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, rendeld meg itt! »

OLVASD EL EZT IS!

  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük