Mi az az aerofóbia? Rengetegen szenvednek tőle, de nem is tudják, hogy ez a neve
Ezektől a dolgoktól félnek a legtöbben: mutatjuk a leggyakrabban előforduló, mégis sokak számára ismeretlen fóbiákat.

repcsi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan küzdenek bizonyos fóbiákkal: az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 9-18%-a tart ösztönösen valamitől. A súlyosabb iszonyban szenvedők akár még veszélybe is sodorják magukat csak azért, hogy elkerüljék a legnagyobb félelmüket.

Rengetegen rettegnek a bohócoktól, az injekciótól, a bezártságtól, de érdekes, hogy ezen félelmek nevét sokkal kevesebben tudják. Te ismered őket?

Kinofóbia

Sokan a kutyáktól rettegnek. Az áldozatot már az is megrázhatja, ha csak egy képet meglát egy ebről. Jóval több nőt érint ez az állapot, mint férfit, és a legtöbb felnőtt embernek, aki kinofóbiában szenved, gyerekkorában, nagyjából öt-kilenc éves kora között alakult ki a betegsége. Általában valamilyen rossz élmény váltja ki, például megharapja, megtámadja vagy megkergeti egy kutya az érintettet.

kutya

Aerofóbia

Sokan rettegnek attól, hogy felüljenek a repülőgépre. Az aerofóbiában szenvedők egyből idegessé válnak már a repülés gondolatától is. Képesek bármit megtenni azért, hogy úgy oldják meg a nyaralást, hogy ne kelljen a levegőben utazniuk: inkább vonatoznak, autóba ülnek, vagy lemondanak távolabbi úti célokról, mintsem, hogy repülőjegyet vásároljanak. Extrém esetben akár hányhatnak, vagy pánikrohamot kaphatnak repülés közben.

Akrofóbia

Az egyszer biztos, hogy a hegymászók nem szenvednek akrofóbiában, ami a magasságtól való félelmet jelenti. Jellemző, hogy az ezzel küzdők még olyan helyeket is magasnak tartanak, melyek mások számára még egyáltalán nem azok. A félelem abból ered, hogy az illető a zuhanás gondolatától tart. Nagyon magas helyeken pánikroham, fokozott izzadás, heves szívverés törhet rájuk, sőt, még el is ájulhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ofidiofóbia

Akik félnek a kígyóktól, elsősorban a méregtől és a kígyóharapástól rettegnek. Körülbelül az emberek egyharmada él ezzel. A fóbiában szenvedőket a hideg rázza már akkor is, ha egy olyan videót vagy fényképet kell megnézniük, amin kígyó szerepel. Elsősorban felnőttek tartanak ezektől az állatoktól, mivel a gyerekek kevésbé vannak tisztában azzal, mennyire veszélybe sodorná az életüket, ha megmarná őket például egy kobra.

Arachnofóbia

Rengetegen viszolyognak a pókoktól, azonban egyesek nemcsak sikítanak egyet, ha meglátják az állatot egy sarokban, hanem pánikrohamot kapnak, sírnak, esetleg hevesen izzadnak. Vannak, akik még veszélybe is sodorják az életüket, csak azért, hogy megszabaduljanak egy póktól. Egy amerikai férfi a forrasztólámpáját vetette be, hogy megölje a pókot, helyette a házát sikerült leégetnie.

Ezt is szeretjük