Több mint 130 gyereklányt molesztált az orvos: megrázó részleteket árultak el a bíróságon
Nemcsak a gyerekek, de a szüleik bizalmába is beférkőzött, így sok éven át több mint 130 lánynak kellett eltűrnie a molesztálását.

targyalas-nassar-aldozatok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Larry Nassart november 29-én ítélték el első fokon 25 év börtönre, de több eljárás is folyik ellene. Ő a sportorvos, aki több mint 130 fiatal nőt molesztált praktizálása alatt, köztük több, olimpiai bajnok tornászt. Áldozatainak nagy része gyerek volt.

Január 16-án, a michigani bíróságon szemtől szembe állhattak az áldozatok egykori kínzójukkal. A lányok tárgyaláson elhangzott tanúvallomásai megrendítőek, és szinte hihetetlen, hogy évtizedeken át mindenki hallgatott az ügyről, még azok a vezetők is, akik tudták, mi folyik az ajtók mögött. A USA Gymnastics, az Egyesült Államok egyik legsikeresebb sportszövetségének zaklatási botránya tavaly bukott ki a #metoo hullám alatt, a gyerekként zaklatott lányok részletesen mondták el a tárgyaláson, miket éltek át.

A bizalmukba férkőzött

Az elmúlt egy évben több mint 130 nő - legtöbbjük tornászlány - ismerte el, hogy Larry Nassar, az egyesület sportorvosa szexuálisan zaklatta őket. A vizsgálatok során bármikor kettesben maradhatott velük. A kollégák és szülők barátként kezelték, a bizalmukba férkőzve pedig nem volt nehéz elérni, hogy a szülők gyanakvás nélkül egyedül hagyják vele a lányaikat. 

- Larry Nassar a manipuláció mestere. A ragaszkodó és számító természetével nemcsak engem vert át, de az anyukámat is, aki minden orvosi időpontra elkísért, mivel kiskorú voltam - vallotta az egyik áldozat, aki ma már a húszas éveiben jár.

Larry Nassar a tárgyaláson
Larry Nassar a tárgyaláson
Fotó: Jeff Kowalsky

Egy ilyen eset borzalmas, fájó nyomokat hagy az ember lelkében, aki még nem élte át, elképzelni is nehezen tudja. Az alábbiakban az áldozatok vallomásából idézünk részleteket, akik a bíróságon szembenéztek Nassarral, és nemcsak a bírónak, de könnyeikkel küszködve neki is vallottak. Ennél tisztábban semmi más nem mutatná meg, mit éltek át a lányok a zárt ajtók mögött.

A megrendítő vallomások

- Nassar azt mondta az apukámnak, hogy meg kell masszíroznia a bokámat, és megkérdezte, nem bánná-e, ha odakint kellene várnia. Miután édesapám kiment, Nassar kiküldte a medikust is. Aztán magunkra maradtunk, és újra megtette: felcsúsztatta a csupasz kezét a lábamon, egészen a testem legártatlanabb részéig, én pedig leküzdhetetlen fájdalmat éreztem, csak szenvedtem.

A tárgyaláson megszólalt az egyik áldozat édesanyja is, akinek lánya tíz évvel ezelőtt saját kezűleg vetett véget életének. A gyerek szenvedései Nassar szexuális molesztálásával kezdődtek:

- 2009-ben a lányom megölte magát, mert nem bírta tovább elviselni a fájdalmat. Márciusban lesz tíz éve, hogy elvesztettem a gyerekemet. 23 éves volt, most lenne 33. Mindennap hiányzik. Mindennap. És mindez vele kezdődött.

nassar-aldozatok

- Számomra Larry olyan volt, mint egy lovag a fényes páncélban, de ez a fény elvakított engem. Elárulta a bizalmamat, kihasználta a fiatalságomat, és szexuálisan zaklatott több száz alkalommal.

- A zaklatás okozta fájdalom miatt ma is össze vagyok törve, bizonytalan vagyok, félek, és értéktelennek érzem magam. Időről időre ez a fájdalom annyira súlyos lett, hogy önpusztító viselkedésbe kezdtem, és azt is fontolóra vettem, hogy megöljem magam.

- Rengeteg lányt törtél össze. Manipuláltál minket, hogy bízzunk benned, hiszen orvos vagy. És az orvosok nem tesznek rossz dolgokat, csak gyógyítanak. Te nem vagy gyógyító.

A tárgyaláson Kyle Stephens is tanúskodott, akit gyerekként Nassar nem a rendelőben, pácienseként, hanem saját otthonában zaklatott.
A tárgyaláson Kyle Stephens is tanúskodott, akit gyerekként Nassar nem a rendelőben, pácienseként, hanem saját otthonában zaklatott.

- Nos, Larry, én itt vagyok. Nem azért, hogy elmondjam valakinek, hanem azért, hogy elmondhassam mindenkinek. És most, hogy egyedül én vagyok az egyetlen nem orvosi áldozat, aki előállt ezzel, tanúsítom az egész világnak, hogy visszataszító, hazug ember vagy. És, hogy azok a kezeléseknek álcázott találkozások valójában szexuális zaklatások voltak. Most már talán te is rájöttél valamire: a kislányok sem maradnak mindig kicsik. Erős nőkké válnak, akik visszatérnek, hogy tönkretegyék a világodat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lányok vallomását videón is megnézheted. Nassar tárgyalása továbbra is folyamatban van.

Ezt is szeretjük