Ezeket a trükköket vesd be, hogy tovább bírja a laptopod a strapát
Néhány egyszerű dolog, mely növeli a laptopod üzemidejét.

csaj laptoppal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A laptop legnagyobb előnye, hogy oda viheted magaddal, ahová szeretnéd, ráadásul a súlya sem túl nagy, így akár utazás közben, a vonaton vagy egy kávézóban is tudod használni. Sőt, most már sok munkahelyen is céges laptopot adnak, hogy akár otthonról is tudj dolgozni.

Viszont a hordozható számítógépnek van egy kis szépséghibája: az üzemideje, ami nem tart örökké. Így elég zavaró, ha pont abban a pillanatban lenne az eszközre szükséged, amikor már csak percei vannak hátra a lemerülésig. De van néhány trükk, mellyel meg tudod növelni az akkumulátor teherbírását.

Rövid távra szóló stratégiák

Ha pont be kell fejezned egy fontos feladatot időre, de az akkumulátor mindjárt feladja a szolgálatot, és nincs a közelben egy konnektor, illetve töltő, akkor ezeket a trükköket vesd be.

katica
  1. Csökkentsd a képernyő fényerejét! A telefonokhoz hasonlóan a laptopoknál is a legtöbb energiát a képernyő viszi el.
  2. Kapcsold be az energiatakarékos módot.
  3. A háttérben futó programok és a Bluetooth működését állítsd le, mert hiába nem használod őket, csökkentik a töltöttséget felesleges módon. Ha nincs szükséged internetre, akkor a wifit is nyugodtan kikapcsolhatod, sőt, utóbbi esetben még a vírusirtó működését is deaktiválhatod.
  4. Ha be van dugva az egered vagy éppen a telefonod, húzd ki azokat - a mobil egyébként akkor is csökkenti a laptop energiáját, amikor az már 100%-osan feltöltődött!
  5. Abban az esetben, ha csak egy Word-dokumentumot vagy e-mailt írsz, állítsd át a képernyő felbontását alacsonyabbra. Sőt, a hangerőt is csökkentsd, ha pedig a munkavégzéshez egyáltalán nincs a hangszóróra szükséged, némítsd le!

Hosszú távra szóló stratégiák

Sokan azért cserélik le a laptopjukat, mert az eszköz akkumulátora annyira használhatatlanná válik, hogy töltés nélkül csak pár percet bír ki. Viszont egy laptopcserének több hátránya is van, egyrészt be kell ruházni egy másik eszközre, másrészt az új számítógépre át kell tenned az összes fájlt, ami elég macerás és fárasztó feladat. Szerencsére léteznek trükkök, melyeket, ha alkalmazol, a gép hosszútávon jobban bírja majd a strapálást.

Az akkumulátorod érintkezőit tisztítsd meg olykor egy száraz, pamut törlőkendővel. Ez azért fontos, mert, ha az érintkezők piszkosak, akkor csökkenthetik és megszakíthatják az energiaáramlást. Számos trükk már elavult, régen például a nikkel-metál-hidrid vagy a nikkel-kadmium akkumulátorok veszítettek a kapacitásukból, ha az eszközt nem merítették le teljesen, helyette rátöltöttek még.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyártók a mostani laptopokba viszont lítium-ion vagy lítium-polimer akkumulátorokat szerelnek, melyeknél nem kell arra figyelni, hogy teljesen lemerítsd a gépedet. Sőt: ezeknek az újabb akkumulátoroknak pont az tesz rosszat, ha 100%-ig kihasználod az üzemidőt. A legjobb az, ha nem engeded, hogy a laptop töltöttségi szintje 25% alá csökkenjen.

A hő lerövidíti az akkumulátor élettartamát, ezért fontos, hogy a laptop hűtőrendszere optimálisan működjön. Ha a belsejében felgyülemlik a por, akkor a laptop túlmelegszik, ezért érdemes kitisztíttatni évente egyszer egy számítógépszervizben. Azért, hogy minél kevesebb piszok kerüljön a laptopod belsejébe, érdemes minél többször asztalon tárolnod az eszközt, illetve távol tartani a dohányfüsttől is.

A merevlemez töredezettségmentesítését is jó, ha olykor elvégzed. Az operációs rendszerek rendelkeznek olyan programmal, mellyel ezt egyszerűen meg tudod csinálni. Miután végeztél a töredezettségmentesítéssel, utána a fájlokat könnyebben és gyorsabban érheted el. A számítógéped rendszere is sokkal stabilabban működik majd, plusz a merevlemezt sem teszed ki felesleges működésnek. Így még több energiát tudsz spórolni, az akkumulátor és a laptop pedig hosszabb ideig szolgálják majd a kényelmedet.

Ezt is szeretjük