Súlyos otthoni veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem: csak idén már 8 életet követelt
A katasztrófavédelem közleménye szerint idén már nyolcan haltak meg lakástűzben.

lakastuz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tűzvédelem fontosságára, az elektromos és fűtőberendezések körültekintő használatára hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, miután ebben az évben már nyolcan vesztették életüket lakástűzben. Dóka Imre, az OKF helyettes szóvivője közleményben felidézte, hogy az elmúlt egy hétben a nyolc halálos áldozat mellett 33-an sérültek meg tűzesetekben.

Tavaly több mint százan vesztették otthonukban életüket, főleg nyílt láng - gyertyák, mécsesek - használata, égő cigaretta, elektromos zárlat vagy a tüzelőberendezés helytelen használata miatt keletkezett tűz miatt - tette hozzá.

Hogyan előzhető meg a lakástűz?

A katasztrófavédelem a balesetek megelőzése érdekében füstérzékelő beszerzését javasolja. A statisztikák szerint ugyanis nemcsak haláleset nem következett be, hanem nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol van ilyen berendezés.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ágyban senki ne dohányozzon, házilag ne alakítsuk át az elektromos berendezéseket, csak megbízható forrásból származó eszközöket használjunk, az elektromos hálózat javítását pedig bízzuk szakemberre.

Mindenki ügyeljen a tüzelő-, fűtőberendezés helyes begyújtására, a tűz körültekintő táplálására, és senki ne halmozzon fel éghető anyagot tüzelő- és fűtőberendezés körül. Ne hagyjunk felügyelet nélkül nyílt lánggal égő tárgyat, és távolítsuk el az éghető anyagokat a környezetükből. A gyerekek elől pedig zárjunk el minden tűzgyújtásra alkalmas eszközt - sorolták a közleményben.

Fotók: Getty Images

10 dolog, ami felelős a téli lakástüzekért

A télen keletkező tüzek nagy része elektromos - ilyenkor ugyanis általánosságban többet használja az ember a közműveket -, de előfordul, hogy a gondatlanság, a gyertyák és mécsesek felelőtlen használata okolható a bekövetkező tragédiákért. Mutatjuk a leggyakoribb felelősöket.

Ezt is szeretjük