Halálos is lehet, ha így reagálsz a lakástűzre: 3 dolog, amit semmiképpen ne csinálj

Nemcsak azt fontos tudni, hogyan menekülj tűz esetén, hanem azt is, hogy mit tilos csinálnod.

ego-haz-tuz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elég egy apró figyelmetlenség: egy felboruló gyertya, bedugva felejtett mobiltöltő, vagy egy évek óta fennálló elektromos hiba, ami éppen most hívja fel magára a figyelmet, és már meg is van a baj. Magyarországon évente több tízezer lakástűz üti fel a fejét, és nemcsak azt fontos tudni, hogy mit kell tenni a vész esetén, azt is, hogy mit ne csinálj, mert csak fokozza a bajt.

Ha az épületben vagy a lakásban, amiben tartózkodsz, tűz üt ki, természetesen első a menekülés - ilyenkor a földhöz közel húzódva kell kijutni a lakásból, hogy ne lélegezd be a felfelé szálló füstöt. Ha a kijutás nem lehetséges, általános szabály, hogy biztonságos, ablakkal rendelkező helyiségbe kell húzódni, és eldugaszolni a füst útját. De mi van akkor, ha a helyiségben már tombolnak a lángok?

Ne nyisd ki az ablakot!

Természetes reakció, hogy az ember szeretne megszabadulni a füsttől egy lángokkal teli lakásban, de ha kinyitod az ablakot, azzal friss oxigént eresztesz be a szobába, az oxigén pedig táplálja a tüzet, így az hirtelen belobbanhat - ez fokozza a kiégés sebességét, és akár el is zárhatja a menekülés útját. Az ablakhoz fordulni csak olyankor érdemes, amikor a szobában még nincsenek lángok, vagy amikor tényleg semmi más lehetőség nincsen a menekülésre.

tuz-ajto

Ugyanez igaz az ajtókra is. Hiszen azokon keresztül is juthat friss oxigén a szobába. Csak akkor szabad kinyitni egy ajtót, ha tudod, hogy arra akarsz menekülni. Ha egy tűz által még el nem ért szobában tartózkodik az ember, akkor is óvatosan kell nyúlni az ajtóhoz. Egyrészt, mert a kilincs forró lehet, másrészt, mert a túloldalon talán mérgező mennyiségű szén-dioxid és tomboló lángok vannak. Ilyenkor fontos mérlegelni, érdemes-e várni a tűzoltókra, vagy nincs-e biztonságosabb útvonal, mondjuk, az ablakon keresztül.

Ha mégis az ajtót választod, ne felejtsd el becsukni magad után! Az ember azt gondolhatná, hogy semmi értelme, ha úgyis kiég a lakás, pedig ez az apró mozdulat akár perceket is nyerhet a tűzoltóknak a tűz megfékezésére, az épület és az emberek megmentésére.

Olajtüzek és elektromos tüzek

A fenti két tűzfajtában közös, hogy egyiket sem szabad vízzel oltani. Az olaj nem elegyedik a vízzel, az áramot pedig vezeti. Az olaj esetében a megoldás az oxigénhiány létrehozása. Az olajos, lángoló serpenyőt nem szabad kivinni a konyhából, mert ezzel csak azt kockáztatja az ember, hogy szétfröccsen az égő zsiradék, és továbbterjed a tűz. Elég keresni egy fém fedőt, és rádobni az égő serpenyő tetejére.

elektromos-tuz

Az elektromos tüzek oltása előtt a legfontosabb lépés az áramtalanítás. Ha tudod, húzd ki a készüléket, vagy az egész elosztót, vagy csapd le az áramot a lakásban. Csak ezután láss neki az oltásnak.

Soha ne a lifttel menekülj!

Magától értetődő tanács lehet, mégsem tartják be sokan, pedig az emeletes házaknál tábla figyelmeztet rá, hogy ne a liftet használják meneküléshez, ha tűz ütne ki. Különösen igaz ez akkor, ha nem tudod, hol csaptak fel a lángok, ilyenkor ugyanis képtelenség kitalálni, érhette-e kár a liftet. Hiába nincsen rajta szemmel látható sérülés, lehet, hogy a szerkezete sérült, és így életveszélyes lehet beszállni. Használd inkább a lépcsőt!

A cikk az ajánló után folytatódik

A kocsiban is kiüthet a tűz

Nem mindegy, milyen holmikat tart az ember az autójában, némelyik ugyanis komoly károkat okozhat, extrém esetben akár ki is gyulladhat tőle az autó. Mutatjuk, melyek a legveszélyesebb tárgyak.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük