Ilyen hatással van az emberre, ha kutyát simogat: érdekes dolog történik az agyban

A tanulmány érdekes következtetésekre jutott.

Kutyasimogatás hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Újabb tudományos eredmények szerint egy társállattal való interakció ahhoz hasonló hatást vált ki, mint amikor valaki a barátaival tölti idejét. Egy tanulmány szerint a házi kedvencek simogatása ugyanazokkal az előnyökkel járhat, mint a szocializálódás emberekkel.

A kutatás eredménye újabb bizonyíték lehet arra, hogy egy házi kedvenc felbecsülhetetlen értékkel bírhat a mentális, lelki egészség szempontjából, és számos előnnyel járhat. 

A kutyasimogatás hatása

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy az agy prefrontális kérge aktív az emberi társas interakciók feldolgozásában, és kulcsfontosságú szerepet tölt be a szocializáció különböző aspektusaiban. Az a képesség, hogy valaki megértse, mit gondolhat egy másik személy, és az én megértése másokkal kapcsolatban egyaránt összefügg az agy e frontális részével. Éppen ezért a homloklebeny az emberek és állatok közötti interakciók hatásainak vizsgálatához is fontos terület.

GettyImages-1219381255
Fotó: Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

A tanulmány résztvevői először igazi kutyákkal léptek kapcsolatba: egy 6 éves nőstény Jack Russell terrierrel, egy 4 éves Goldendoodle nősténnyel és egy 4 éves Golden Retrieverrel. Ezután plüss játékoroszlánnal folytattak interakciót, aminek belsejében forró vizes palack volt, hogy szimulálja egy igazi állat testhőmérsékletét és súlyát.

Mialatt a résztvevők a valódi állatokkal voltak fizikai kontaktusban, a kutatók megmérték a frontális lebenyben lévő véroxigén szintjét. Ezután ugyanezt mérték az Oroszlán nevezetű plüss simogatásánál. A tanulmány nagyobb aktivizációt mutatott ezen a szocializációval kapcsolatos agyterületen, amikor az alanyok igazi kutyákkal kommunikáltak, összehasonlítva azzal, amikor a játék állattal folytattak interakciót.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A kutatók szerint az állatokkal való érintkezés érzelmileg fontos. Az ilyen jellegű kutatások rámutatnak arra is, hogy az állatok közelsége mennyire értékes a társadalomban kiszolgáltatott emberek számára. Sokan vannak, akiknek lehetőségei a rendszeres társas érintkezésre beszűkülnek, mint például az idősek, a kognitív differenciával küzdők vagy a hajléktalanok. 

- Az állatok bevonása a terápiás intervenciókba ígéretes szemléletmódnak bizonyulhat, amikor az érzelmi részvétel és a figyelem javítása a cél - magyarázták a kutatók.

Az eredmények végső soron azt mutatják, hogy az ember kutyájával töltött ideje ugyanolyan jó lehet érzelmileg, mintha más emberek társaságában lenne, és ezt az agyi aktivitás mutatja meg a legjobban.

8 kutya, aki nagyon vicces helyzetbe került

Ezek a kutyák nemcsak meglepték, hanem alaposan meg is nevettették gazdáikat.

8 kutya, aki nagyon vicces helyzetbe került: képeken mutatjuk a legmókásabb oldalukat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük