A legtöbb gazdi használja, pedig komoly sérülést okozhat a kutyának
A nyakörv és a rácsatlakoztatott póráz veszélyes is lehet egy új kísérlet szerint.

poraz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos nyakörvtípus veszélyességét tesztelte a Notthinghami Trent Egyetem kutatócsoportja. Egy kutyanyakat utánzó modellen nyomásmérővel mérték meg, mekkora nyomást fejt ki a nyakörv és az automata póráz, ha meghúzzák a szárat.

A póráz különböző stílusú húzásainál más-más erőt fejtett ki az érintkezési felületen a nyakörv a modellre, a határozott húzás 40 Newtonnak, az erős húzás 70 N-nek, a megrántás 141 N-nek felelt meg. Megállapították, hogy minden tesztelt nyakörv- és póráztípus, még a párnázottak és a széles kialakításúak is olyan nyomást fejtettek ki a nyakmodellre, amely elegendő lett volna sérülés okozására - olvasható a Phys.org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Hogyan előzhető meg a sérülés?

A póráz akkor rándulhat meg, amikor az automata pórázon lévő kutya hirtelen megtorpan, előreugrik, vagy a gazda korrigál vele. A kutatók szerint, mivel mindenfajta nyakörvvel jár bizonyos kockázat, ezért arra kellene kiképezni a kutyákat, hogy laza pórázon járjanak, amelyet ezért nem kell húzni, vagy hámot tesznek rájuk, ami nem okoz a nyakon sérülést.

- Az összes nyakörvfajta megsértheti a kutya nyakát, ha az megrántja a pórázt. A nyakörv a kutya azonosítására vagy a gazda megnevezésére is szolgál, valamint gyakran használják a tulajdonos és az állat közötti kapcsolattartásra, a kutya irányításra, mozgatására, visszatartására - magyarázta Anne Carter, az egyetem állat-, vidék- és környezettudományi karának kutatója.

- Azt javasoljuk, a nyakörvet azonosításra vegyék igénybe, a kutyát pedig hámmal, laza pórázon sétáltassák. Ne használják a nyakörvet a kutya irányítására - tette hozzá. A tanulmány a Vet Record című szaklap aktuális számában jelent meg.

Fotók: Getty Images

Mennyire ismered a kutyád viselkedését?

Te vajon jól ismered a saját kutyusodat? Tudod, mikor mit próbál elmondani neked? Teszteld magad kvízünkben!

Ezt is szeretjük