Mit csinál pontosan az első magyar gluténjelző kutya? Egy 11 éves kislánynak segít
Gofree az első kutya Európában, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki.

kutyaorr
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya. A Gofree névre hallgató eb egy 11 éves, gluténérzékeny, vagyis cöliákiás kislány életét segíti - írta a közleményében a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület.

A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént. Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.

Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki. A tanítási módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NFSZK támogatásával valósult meg.

Gofree az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet a járvány miatt határozatlan időre lezárták - olvasható a közleményben.

Fotók: Getty Images

Segítőkutyák és gazdáik különleges kapcsolata

Számos gazdi osztotta meg névtelenül az interneten, mennyi mindent köszönhet kedvencének, és arról is meséltek, mi az, amiben megváltoztatta az életüket a négylábú. Megható szavaik mellé persze képet is posztoltak.

Ezt is szeretjük